Tényleg egy vicc megszerezni azt a papírt, amivel földbirtokos gazda lehet valaki

mezőgazdaság
2016 március 24., 10:30
comments 168

Elvileg szigorú előírások vonatkoznak Magyarországon arra, hogy kik vehetnek egy hektárnál nagyobb termőföldet. "A föld azé legyen, aki megműveli" szlogen alapján regisztrált földműves az lehet, aki mezőgazdasági szakmunkásképzés keretében tanult vagy agrárdiplomát szerzett. Esetleg három éve végez folyamatosan valódi mező- vagy erdőgazdálkodási tevékenységet.

De megoldható ez úgy is, hogy még traktort sem látott az, aki földet vesz. 

Mert természetesen van egy kiskapu is azoknak, akiknek eddig az égvilágon semmi közük nem volt a földműveléshez, de most hirtelen kedvet kaptak ahhoz, hogy állami földhöz jussanak maguknak vagy strómanként másoknak. 

Ez az aránykalászos OKJ-s képzés, amit például Orbán Viktor barátja, Mészáros Lőrinc is elvégzett. Ezeken a gyorstalpalókon elvileg pár hónap alatt megszerezhető a földvásárláshoz szükséges papír, de a gyakorlat leginkább a „fizess és adjuk a papírt”-hoz áll közelebb. 

A Heti Válasz újságírója végighívott nyolc aranykalászos tanfolyamot és vizsgát kínáló oktatási központot. 

Három cég már az első, telefonos érdeklődésre felajánlotta az elméleti képzés nagyobb részének elengedését és a gyakorlat esetleges, különböző igazolásokkal történő kiváltását. 

Két másik helyen is engedélyeknek mutatkoztak, amikor szóba került, hogy a hiányzások meghaladnák a megengedett 30 százalékot. 

Két másik cég inkább személyesen beszélte volna meg a kérdést. Ez már hét. 

És akadt egy a nyolc felhívott cég közül, amelyik jelezte, hogy ők komolyan veszik a képzést, hozzájuk csak akkor jelentkezzen valaki, ha tényleg végig is csinálja a tanfolyamot. 

„Az aranykalászosból elég nagy cirkusz van, pontosan azért, mert senki sem akar megjelenni a tanfolyamon. Nálunk ilyen nincs”

- mondta a Heti Válasz által talált egyetlen, magát komolyan vevő képzés vezetője. 

Ehhez képest az egyik országos képzési hálózat vezetője azt mondta, hogy egyéni dolog az, hogy ki hogyan, milyen aktívan tud részt venni a képzésen, emiatt nem fog senki megbukni.

A lapnak több helyen is azt mondták, hogy adott esetben elég csupán igazolást hozni a gyakorlati képzés teljesítéséről. 

A legegyértelműbben az aranykalaszos.hu árazta be, miről is szól az a papír:

Az aranykalaszos.hu a Tolna megyei ÉLIA Kft. honlapja. Náluk szerzett gazdapapírt Mészáros Lőrinc is két éve. Somogyi Imre, a cég ügyvezetője szerint nem lehet elvárni felnőtt emberektől, hogy egy tanteremben ücsörögjenek, személyreszabott a képzés, de természetesen csak azok vizsgázhatnak náluk, akik rendesen tanulnak.

Mészáros Lőrincről azt mondta a cégvezető, hogy nem a felcsúti polgármester ment hozzájuk, hanem ők mentek Mészáros földjeire, a szabályok ezt megengedik. Olyan felszerelt birtok amúgy is kevés van az országban.

A Heti Válasz megkérdezte, hogy nem furcsa-e, hogy Mészáros Lőrincnek előbb lett nagygazdasága, aztán beiratkozott egy OKJ-s képzésre. Somogyi szerint ilyen a szabályozás, aztán visszakérdezett:

„Miért, olyat nem lehet, hogy valakinek előbb lesz autója, mint jogosítványa?”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.