A belga belügyminiszter szerint egy ember hanyagsága miatt nem tudták megállítani a terroristákat

Terrorizmus
2016 március 25., 19:27
comments 181

A keddi brüsszeli terrortámadások óta szinte folyamatosan zajlanak a rendőrségi akciók Brüsszelben és más belga városokban.

Csütörtök Párizsban is razzia volt, nem egyértelmű, hogy elfogtak-e valakit, de a francia belügyminisztériumban arról beszéltek, hogy egy készülő támadást akadályoztak meg.

Pénteken délelőtt Brüsszel Schaerbeek nevű városrészén egy villamosmegállóban volt lövöldözés, itt két gyanúsított megsebesült, a rendőrök mindkettőt elfogták. A helyi polgármester arról beszélt, hogy az akció a csütörtöki párizsi rajtaütések eredménye volt.

Németországban is voltak letartóztatások a brüsszeli támadásokkal összefüggésben.

A belga politikusok közben elkezdték megmagyarázni, hogy miért nem tudták megakadályozni a keddi merényleteket, és hogyan tudott a párizsi támadásokban is résztvevő Salah Abdeslam hónapokig bujkálni Brüsszelben. Ezzel kapcsolatban a Mechelen nevű belga város rendőrfőnöke elismerte, hogy egy Abdeslamról szól fontos információt nem továbbítottak Brüsszelbe. Egészen pontosan annak a lakásnak a címét, ahol mint utólag kiderült a terrorista hónapokig bujkált.

"Egy kolléga elfelejtette továbbítani a dossziét (...) Nem szándékosan tartották vissza az információkat"

- az MTI szerint ezt  mondta a rendőrfőnök.

Koen Geens igazságügyminiszter a belga parlament előtt arról beszélt, hogy a titkosszolgálatok óriási nyomás alatt dolgoznak, előfordulhat, hogy hibáznak, és ezért elnézést kért.

A belügyminiszter Jan Jambon viszont úgy tűnik, hogy nem nagyon akarja magára húzni a keddi terrortámadások miatti felelősséget.

Ő a belga titkosszolgálat Isztambulban állomásozó tisztjét jelölte meg felelősként. A török hatóságok ugyanis szóltak neki, hogy Brahim el-Bakraoui, az egyik keddi öngyilkos merénylő, terrorista lehet, de a tiszt az erről szóló figyelmetetést nem továbbította Brüsszelbe.

Nem egy szervezet, nem egy igazgatóság, egy ember volt hanyag

- ezt mondta a Politico szerint a belügyminiszter.

Arról is beszélt, hogy a hatóságok túl későn döntöttek a metróhálózat leállításáról.

  • A reptéri merénylet kedden reggel 7:58-kor történt.
  • A metró leállításáról reggel 9:08-kor született döntés.
  • De mielőtt ez életbe léphetett volna, 9:11-kor Khalid el-Bakraoui felrobbantotta magát a belvárosban, a Maalbeek metróállomáson.

Sok politikus elégedetlen a kormány válaszaival.

Ez az NBC videója a terroristák által használt egyik lakásról.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.