Fokozódik az orosz-amerikai viszony

Az Egyesült Államok hadseregének európai főparancsnoksága szerdán jelentette be, hogy páncélos dandárt telepít egy közelebbről megnevezni nem kívánt kelet-európai országba, mert olyan jelzéseket kaptak, hogy az orosz agresszió fenyegetheti a térségi illetve egyes országok integritását. 

Amerikai NATO-konvoj Magyarországon. Fotó: MTI / Krizsán Csaba.

Európában jelenleg két dandár állomásozik, a harmadik dandár telepítésére 2017 februárjában kerül majd sor. Ez hozzávetőlegesen 4500 új amerikai katonát jelent a kontinensen, akiket folytatólagosan rotálnak majd. A védelmi minisztérium közleménye szerint a döntés a térség NATO-partnereinek megnyugtatásául született "egy agresszív Oroszország árnyékában." 

Orosz oldalról még aznap megjött a válasz. Alekszandr Grusko, az ország NATO-nagykövete az állami televíziónak (Rosszija 24) nyilatkozva azt mondta, hogy az oroszok nem nézik ölbe tett kézzel az amerikai erők "indokolatlan" európai erősödését és "aszimmetrikus" választ, válaszokat fognak adni a lépésre.

Február eleje óta ismert, hogy az Egyesült Államok az európai hadi kiadásainak megnégyszerezésére készül: alig 800-ről 3,4 milliárd dollárra emelik az amerikaiak a katonai költségvetésüket Európában. 

Arról, hogy az orosz-amerikai szembenállást Európában milyen tényezők alakítják, itt olvashat. 

(Reuters / MTI)