Fokozódik az orosz-amerikai viszony

külföld
2016 március 30., 18:43
comments 336

Az Egyesült Államok hadseregének európai főparancsnoksága szerdán jelentette be, hogy páncélos dandárt telepít egy közelebbről megnevezni nem kívánt kelet-európai országba, mert olyan jelzéseket kaptak, hogy az orosz agresszió fenyegetheti a térségi illetve egyes országok integritását. 

Európában jelenleg két dandár állomásozik, a harmadik dandár telepítésére 2017 februárjában kerül majd sor. Ez hozzávetőlegesen 4500 új amerikai katonát jelent a kontinensen, akiket folytatólagosan rotálnak majd. A védelmi minisztérium közleménye szerint a döntés a térség NATO-partnereinek megnyugtatásául született "egy agresszív Oroszország árnyékában." 

Orosz oldalról még aznap megjött a válasz. Alekszandr Grusko, az ország NATO-nagykövete az állami televíziónak (Rosszija 24) nyilatkozva azt mondta, hogy az oroszok nem nézik ölbe tett kézzel az amerikai erők "indokolatlan" európai erősödését és "aszimmetrikus" választ, válaszokat fognak adni a lépésre.

Február eleje óta ismert, hogy az Egyesült Államok az európai hadi kiadásainak megnégyszerezésére készül: alig 800-ről 3,4 milliárd dollárra emelik az amerikaiak a katonai költségvetésüket Európában. 

Arról, hogy az orosz-amerikai szembenállást Európában milyen tényezők alakítják, itt olvashat. 

(Reuters / MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.