Egy diák megmutatta, hogyan lehetne profibb arculata a budapesti vizes világbajnokságnak

2016 március 31., csütörtök 14:24
317

Van egy világesemény, ami ilyen színvonalú hirdetésekkel áll ki a világ elé:Fotó: Magyar Úszó Szövetség/Facebook

És van egy diák, aki pont ugyanerről az eseményről készített iskolai feladatot. Az meg ilyen:

Hetsch Ferenc munkája

Hetsch Ferenc a KREA Kortárs Művészeti Iskola harmadéves diákjaként választotta a feladatot. Februárra készült el vele, a Kreatív akkor be is mutatta a munkáját, azzal a címmel, hogy "Ilyen is lehetett volna a vizes-vébé arculata". Pedig a szaklampban akkor még nem is látták, hogy milyen lesz teljes egészében a hivatalos verzió. 

Hetsch-nek is eszébe jutott egyébként az a nem túl eredeti ötlet, ami az Unicumnak és a hivatalos plakát készítőjének. Azt nyilatkozta a Coffein blognak, 

"Az első ötletem a vizek óriásai volt. Ezt eredetileg úgy képzeltem, hogy a neves sportolók óriási alakja úszik, vízilabdázik, ugrik a Dunába, ám, ahogy Darázs Bódog Tanár úr mondta: egy viccbe nem kell két poén, így maradt némi retusmunka után a jelenleg is látható második koncepció vonala."

Az első ötlet plakátja így nézett ki:

Hetsch Ferenc munkája

Végül nem e mellett döntött, mert el akarta dobni a sallangot. "A lehető legkevesebb elemmel szerettem volna megmutatni, mi is az, amiért az ember kimegy egy ilyen eseményre, amiért bekapcsolja otthon a számítógépet, hogy utánajárjon az interneten. És akkor villant be, hogy lényegében ez a rendezvény, de bármelyik másik tömegrendezvény vagy esemény is egy dologra, a közönségre épül."

Hetsch Ferenc munkája

Szóval, ez egy harmadik évfolyamos diák munkája, nem egy kész grafikusé. Tervezett logót is.

Erről azt mondta, hogy "A vízcsepp csak egy ötlet volt, de mindenképp két dolog köré szerettem volna felépíteni az arculatot: egyrészt a vízre, mint ennek a rendezvénynek az alapjára, valamint egy olyan elemre, ami az országra jellemző. Ez utóbbiak közül igyekeztem kerülni az olyan szimbólumokat, amelyeket nem éreztem teljesen megingathatatlannak, mint például a címerünket vagy a trikolort." Ezért nyúlt inkább a kalocsai minták világához, mert ez szerinte "egy olyan fogalom, ami klisének tekinthető, mégis mindenkinek egyértelműen és összetéveszthetetlenül magyar, s mivel ez a rendezvény az országot is képviseli, így szerettem volna ennek a hivatkozásnak is terepet adni az arculatban."

A hivatalos logó egyébként így néz ki:

Forrás: musz.hu

Hetsch-t megkérdeztük, hogy elküldte-e a terveit a budapesti vizes vébé szervezőinek. Azt válaszolta, hogy nem. Az is igaz, hogy felesleges lett volna, az úszószövetség sem az ő, sem más, kész grafikusok munkájára nem tartott igényt, megoldották a kipróbált saját emberükkel. Az lett ilyen. 

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt