1 millió forintra büntette Norbit a Magyar Nemzeti Bank

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyeleti részlege 1 millió forintos bírságot szabott ki a Norbi Update Lowcarb Nyrt.-re, mert a cég több esetben sem teljesítette megfelelően a jogszabályokban előírt rendkívüli tájékoztatási kötelezettségét.

Az MNB azt vette észre, hogy a Norbi Update Lowcarb Nyrt. több esetben is a Facebookon vagy a sajtóban hoz nyilvánosságra olyan információkat, amikről rendkívüli tájékoztatást kellett volna kiadnia az MNB által üzemeltetett hivatalos felületen. Itt azonban sok esetben csak késve vagy egyáltalán nem jelent meg a tájékoztatás.

A jegybank közleményében kiemelte, hogy Norbiék a Brit Dietetikusok Szövetségével (BDA) való társulásukról is a Facebookon adtak hírt, majd amikor a sajtó kétségbe vonta a BDA-val való együttműködést, akkor ezeket az infókat is a Facebookon tagadták. Később maga a BDA is reagált: azt írták, semmilyen kapcsolatban nem állnak Norbiékkal, és nem is terveznek ilyen együttműködést a jövőben.

Az MNB szerint az ekkor kiadott közleményeket is a hivatalos felületen kellett volna megjelentetni, vagy legalább a Facebookos közléssel egy időben ott is.

A felügyelet az 1 milliós bírság mellett arra is felszólította a Norbi Update Lowcarb Nyrt. vezetőségét, hogy később jobban figyeljenek erre.