Külön nemzeti gárdát szerveznek Putyin keze alá

Vlagyimir Putyin bejelentette, hogy egy új nemzeti gárdát hozna létre a belügyminisztérium és a rendőrség elit egységeiből, ami közvetlenül neki lesz alárendelve. Az egységet a terrorizmus és a szervezett bűnözés elleni harcban akarják bevetni, de felhasználják őket a tüntetések feloszlatásánál is. Az orosz nemzeti gárdát Viktor Solotov vezeti majd, aki eddig a belügyes egységeket irányította. 

Vlagyimir Putyin egy katonai parádén Moszkvában - Fotó: AFP/Natalia Kolesnikova

Az ellenzék szerint ez csak egy újabb lépés, hogy az őszi választások előtt Putyin bebiztosítsa a hatalmát. Az orosz elnök februárban már figyelmeztetett arra, hogy a szeptemberi parlamenti választásokat majd külföldről érkező ellenség akarja aláaknázni. 

A Kreml szóvivője, visszautasította azokat a felvetéseket, amelyek szerint Putyin csak félelemkeltésre akarja felhasználni a gárdát. Ugyanakkor elismerte, hogy az új egységet az engedélyek nélküli tüntetések feloszlatására is be fogják vetni. Vannak, akik szerint ezzel egyértelműen arra készülnek, hogy a 2011-es választások utánihoz hasonló tömegtüntetéseket felszámolják. (Spiegel)