B-52-es nehézbombázókat telepít Katarba az USA

külföld
2016 április 09., 13:16
comments 65

Az Amerikai Egyesült Államok légiereje úgy döntött, hogy B-52-eseket telepít a katari Al Udeid légibázisra. A gépek az ISIS ellen fognak harcolni Szíriában, de hogy pontosan hány darabot küldenek belőlük Katarba, arról a légierő biztonsági okokból nem tájékoztatta a sajtót.

A B-52 a világ talán legismertebb nehézbombázója, és az amerikai hadsereg egyik legfélelmetesebb fegyvere. A típust az ötvenes években tervezte a Boeing azért, hogy végre legyen egy olyan repülő, amivel az amerikai hadsereg amerikai bázisokról felszállva is tud atomcsapást mérni a Szovjetunióra. Eredetileg a típust csak 2000-ig tartották volna hadrendben, de a leváltására végül nem volt elég pénz, ezért inkább korszerűsítették. A B-52-esek így egészen a XXI. század közepéig szórhatják a bombáikat a világra.

Ilyen repülők az öbölháború óta nem állomásoztak a Közel-Keleten, és szolgálatot sem teljesítettek abban a régióban 2006 óta. Akkor az afganisztáni háborúban használták őket.

Az amerikaiak most azt mondják, azért kell B-52-eseket bevetni az Iszlám Állam ellen, mert Szíriában nagyon pontos bombázásokra van szükség, szőnyegbombázással ugyanis az ISIS ellen nem lehet igazi sikereket elérni, csak szörnyű áldozatok árán. (Reuters)

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.