Lemond Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök

2016 április 10., vasárnap 15:00
47

Egy televíziós műsorban jelentette be a lemondási szándékát Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök, aki Viktor Janukovics 2014 eleji elüldözése után került az ukrán kormány élére.

A „Tíz perc a miniszterelnökkel” című, több ukrán tévécsatornán sugárzott műsorban a kormányfő hetente számolt be a kormány munkájáról, de Jacenyuk most a posztjáról való távozását jelentette be. Hivatalosan április 12-én, kedden nyújtja be a lemondását a parlamentnek.

Arszenyij Petrovics Jacenyuk 2015. szeptember 10-én Szlovákiában (Fotó: Samuel Kubani / AFP) Fotó: SAMUEL KUBANI

Az indoklása szerint új többség formálódik a parlamentben, és az államfő mögött álló frakció, Petro Porosenko Blokkja Volodimir Hrojszman mostani házelnököt akarja látni a miniszterelnöki poszton. Petro Porosenko elnök már februárban arra kérte Jacenyukot, hogy mondjon le, mert a kormánya eredménytelen és korrupt.

Az államfőről egyébként épp a napokban derült ki, hogy érintett a Panama-botrányban. A cégadatok szerint 2014 augusztusában – amikor épp a legsúlyosabb harcok egyike zajlott az ukrán hadsereg és Moszkvából támogatott felkelők között Kelet-Ukrajnában – a Prime Asset Partners Ltd. nevű cég regisztrációjával volt elfoglalva. Porosenko azt mondta, csak azért volt erre szükség, hogy el tudja adni az édesipari cégét, a Roshent, de nem akart így adót elkerülni. Csakhogy kiderült, további offshore cégei is vannak. (MTI, BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt