A Merkel-kormány koalíciós pártjai megegyeztek a menekültek integrációját elősegítő törvénycsomagról

külföld
2016 április 14., 21:46
comments 69

A koalíciós feszültségek nem csitulnak Angela Merkel kormányában, de úgy tűnik, hogy a CDU, a CSU és a szocdemek most meg tudtak állapodni a menekültek integrációját elősegítő törvénycsomag fontosabb részeiről. A megállapodással mindhárom fél elégedett volt, a szocdemeket irányító Sigmar Gabriel és a CSU vezetője, Horst Seehofer is történelminek nevezte a tervezetet.

A koalíciós partnerek éjszakába nyúló, hatórás tárgyalás után egyeztek meg a csomag főbb részleteiről.

Ezek szerint az új törvényeknek úgy kell segíteniük a menekültek beilleszkedését, hogy közben a kormány több pénzt és erőforrást szán a terrorellenes intézkedésekre is.

A tervezet emellett büntetné azokat a menedékkérőket is, akik nem vesznek részt a német nyelvórákon vagy tartósan elhagyják a számukra kijelölt tartózkodási helyet. Németországban a menedékkérőnek tartózkodási helyet jelölnek ki, innen elmehet, de itt kell laknia addig, amíg meg nem kapja a menekültstátuszt. Akik elhagyják ezt a kijelölt helyet, azoknak valószínűleg csökkenteni fogják a havi juttatásait.

A nyáron a parlament elé kerülő törvénycsomag legfontosabb része, hogy összefoglalja a menekültek és menedékkérők jogait, de felsorolja a kötelezettségeiket is. Utóbbiak között lesz például a német nyelvtanulás is.

A kormány ezen kívül megkönnyíti a munkába lépést a menekülteknek, és kisebb bérkiegészítést is nyújt majd a dolgozó bevándorlóknak. Ugyanígy megkönnyítik azt is, hogy a fiatalabb migránsok szakmunkás- vagy iparossegédnek menjenek.

A koalíciós partnerek javaslatát már kritizálta néhány menekültsegítő csoport, szerintük ugyanis a tervezet túl durva a menekültekkel szemben, mert abból indul ki, hogy a bevándorlók maguktól nem akarnának beilleszkedni a német társadalomba. (Financial Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.