Putyin vadonatúj nemzeti gárdája akár a tömegbe is lőhet

külföld
2016 április 22., 08:03
comments 97

Egyre fenyegetőbbnek tűnik az az elitalakulat, aminek felállítását Vlagyimir Putyin jelentette be április 5-én. A rendfenntartók elit alakulataiból összeállított nemzeti gárda közvetlenül az elnök alá lesz rendelve. Papíron a terrorizmus és a szervezett bűnözés elleni harcban vetik majd be, de már előre jelezték, hogy felhasználják őket a be nem jelentett tüntetések feloszlatásánál is.

Az Állami Duma most egy olyan javaslatot tárgyal, ami szerint a nemzeti gárda akár a tömegbe is lövethet majd - írja a themoscowtimes. A mostani törvények szerint ezt nem tehei meg, a civil áldozatokra tekintettel. A beterjesztők szerint azonban vannak olyan helyzetek, amikor az ilyen jellegű kockázatok eltörpülnek a nagyobb károk mellett. Ilyenenek a terrortámadások, túszejtése, az állami tulajdon elleni fegyveres támadások vagy a nagyszabású zavargások.

Ősszel Oroszországban választások lesznek, az ellenzék szerint a nemzeti gárda már az esetleges tüntetések elleni elrettenetést szolgálja.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.