Feljelentést tesznek a Matolcsy-alapítványoktól a VS.hu kiadójának juttatott félmilliárd miatt

politika
2016 április 23., 06:37
comments 48

Az Együtt hűtlen kezelés miatt tesz feljelentést a Pallas Athéné alapítványoktól a VS.hu kiadójának juttatott félmilliárdos támogatás miatt.

Az MTI-hez elküldött közleményükben azt írták, szerintük egyértelmű, hogy a Fidesz adóforintokból építi és finanszírozza saját sajtóbirodalmát, és felháborítónak tartják, hogy ezt úgy teszik, hogy közben saját rokonaikat és családtagjaikat is jól megfizetik.

Ugyanis péntek este kerültek fel a Matolcsy-alapítványok szerződései az alapítványok honlapjára, amikből kiderül, hogy

a VS.hu-t kiadó New Wave Production Kft. több mint 500 millió forintot kapott az alapítványoktól.

A New Wave cseh Bawaco befektetői csoporton keresztül Szemerey Tamáshoz, Matolcsy György jegybankelnök unokatestvéréhez kötődik. Ez a cég vette meg tavaly a Magyar Telekomtól az Origót is, de megszerezte a köpönyeg.hu-t és a menetrendek.hu-t is.

Az Együtt felszólítja Szemerey Tamást, hogy fizesse vissza a Pallas Athéné alapítványoktól kapott 501 milliós támogatást.

Nem volt olyan Pallas-alapítvány, amelyik ne adott volna legalább 70 milliós támogatást a VS.hu-nak

A pénteken kikerült dokumentumok szerint szerint tavaly az összes alapítvány a „Magyarország 2015” projekt megvalósításának támogatására adott pénzt.

  • Pallas Athéné Domus Innovationis (PADI) - 2015. 06. 16. - 71,5 millió forint
  • Pallas Athéné Domus Mentis (PADMA) - 2015. 02. 05. - 72,6 millió forint
  • Pallas Athéné Domus Concordiae (PADOC) - 2015. 02. 05. - 72,5 millió forint
  • Pallas Athéné Domus Animae (PADA) - 2015. 02. 03. - 71,1 millió forint
  • Pallas Athéné Domus Scientiae (PADS) - 2015. 02. 09. - 72,7 millió forint

A Pallas Athéné Geopolitikai Alapítvány finanszírozta a geopolitikai tartalmakat és a migrációs foylamatok vizuális bemutatását: .

  • PAGEO - geopolitikai honlaprész és dokumentumfilmek, a migráció bemutatása - 2015.02.04. - 72,2 millió forint
  • PAGEO - innovatív társadalmi újságírás, geopolitikai írások és vizuális tartalmak, innovatív társadalmi újságírás - 2015.12.22. - 69, 1 millió forint

A PAGEO a fentieken túl tavaly májusban további 14 millió forintot adott a cégnek George Friedmann három könyvének magyarra fordításához, és 5,5 milliót a testvércég, a New Wave Médiának is geostratégiai kiadványok megjelentetésére.

Ilyen a közszolgálatiság

Minderre reagálva a VS.hu pénteken szerkesztőségi állásfoglalást tett közzé, amelyben jelezték, hogy A VS.hu-t kiadó New Wave Production Kft. tavaly Magyarország 2015 munkacímen egy kiterjedt, multimédiás és dokumentumfilmes elemeket tartalmazó programot valósított meg, ami

szerintük olyan mértékű ráfordítást igényelt, amelyet pusztán hirdetési bevételeikből nem tudták volna finanszírozni, ezért pályáztak. Hozzátették, hogy a New Wave Production a Magyarország 2015 programhoz a Pallas Athéné Alapítványokhoz benyújtott pályázatokon nyert el támogatást, ahogyan idei multimédiás projektjeik egy részét is két Pallas Athéné Alapítvány támogatja. Egyébként a VS.hu-nál korábban nem kommunikálták, hogy kapnak támogatást.

A vs.hu főszerkesztője, Lebhardt Olivér a kifizetések nyilvánosságra kerülésével szinte egy időben megjelent interjújában azt mondta, hogy szerinte a dologban nincs semmi szégyellnivaló, mert ők olyan közszolgálati jellegű tartalmakat állítottak elő a pénzből, amelyek mindenhol részben pályázati forrásokból készülnek.

Arra már nem tudott válaszolni, hogy miért a New Média volt az egyetlen online-kiadócég, ami újságírás-projektekre pénzt kapott az alapítványoktól, és hogy miért nem pályáztak ezekre a forrásokra mások is.

Arról, hogy Matolcsy alapítványai mi mindenre szórták még a pénzt, itt írtunk bővebben:

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.