Péterfalvi: Nem lehet pénzt kérni a közérdekű adatokért

jog
2016 április 23., 06:33
comments 65

Hétfőn számoltunk be róla, hogy a Magyar Posta 70 millió forintért hajlandó csak kiadni azokat a szerződéseket, amelyeket Tóth Bertalan szocialista képviselő közérdekű adatigényléssel kért az állami cégtől.

Azóta a Magyar Posta tulajdonában lévő Díjbeszedő Holding is hasonló levelet küldött Tóthnak, aki tőlük is kért adatokat. Ők összesen 7,5 millió forintot kérnek az adatokért.

Tóth Bertalan a parlament törvényalkotási bizottságának csütörtöki ülésén megkérdezte Péterfalvi Attilát, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hivatal elnökét, hogy ez normális-e. Tóth azzal érvelt, hogy állampolgári jogai gyakorlásában korlátozza őt a posta, ha ennyi pénzt kér tőle közérdekű adatokért.

Pétervalvi azt mondta, hogy nem lehet jelenleg Magyarországon pénzt kérni közérdekű adatokért. Legfeljebb az adathordozók költségét (papír, DVD-lemez, stb.) háríthatják át a kérelmezőre, de azt is csak az ÁFA nélkül, és ez se következik egyértelműen a mostani szabályozásból.

Péterfalvi emlékeztetett, hogy az infótörvény azt mondja ki, hogy az adatigényléskor kérhető költségeket külön törvénynek kell szabályoznia, ám mivel ilyen törvény egyelőre nem létezik, nem lehet pénzt sem kérni. Külön kiemelte, hogy „munkaerő ráfordítás extra költség nem számolható fel” adatok kiadásakor. Ez azért fontos kitétel, mert a milliós összegeket a postánál az adatokat átnéző kollégák órabéreiből vezették le.

Gyorsan terjed ez a törvénytelen, rossz szokás

Korábban minisztériumok is követeltek pénzt közérdekű adatokért. Tavaly a földművelésügyi minisztérium 7,7 millióért adta volna csak ki Sallai R. Benedek LMP-s képviselőnek az állami földek értékesítéséről szóló adatait, míg a fejlesztési minisztérium 20 milliót kért a DK-tól a trafikpályázatok dokumentációjáért. Igaz, ezekben az esetekben a minisztériumok nem kértek munkadíjat, hanem azt állították, hogy csak papíron vannak meg az adatok, és a fénymásolás költségét számolták ki ezekre az összegekre. Munkadíjra hivatkozott viszont a Szépművészeti Múzeum, amikor 450-600 ezer forint közti összeget kért volna Átlátszótól a kikért szerződésekért, ám e követélésétől a múzeum végül elállt.

Az adatokat kezelők elvben 2011 óta kérhetnének pénzt az adataikért, azonban hogy ezt milyen jogcímen és milyen mértékben kérhetik, arról nem készült el a szabályozás. Tavaly született egy tervezet az igazságügyi minisztériumban, ám a munka elakadt, és végül semmi sem lett belőle.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.