Népszavazás lehet az olimpiai pályázatról. Rómában

sport
2016 április 24., 13:48
comments 189

30 ezer aláírásnak kell összegyűlnie, és népszavazásra kerülhet sor Rómában arról, hogy induljon-e a város a 2024-es olimpia megrendezéséért. A város népszavazásokért felelős bizottsága befogadta az Olasz Radikálisok (liberális) párt kezdeményezését, és csak a megfelelő támogatottság kell hozzá, hogy ki is írják a referendumot.

Ez pedig simán meglehet, mivel a legesélyesebb főpolgármester-jelölt, a humorista Beppe Grillo pártjának tagja, Virginia Raggi is ellenzi a kandidálást és a pénzügyi és infrastrukturális hiányosságok miatt a halasztás mellett van. Raggi alig 3 százalékkal marad el a friss közvéleménykutatások szerint Roberto Giachettitől, az olimpiai tervet támogató legesélyesebb baloldali főpolgármester-jelölttől.

Rómában június 5-én választanak új főpolgármestert. Matteo Renzi miniszterelnök, aki támogatja az indulást, korábban azt nyilatkozta, hogy amennyiben olyan jelölt nyeri a választást, aki nem támogatja az olimpiát, az egyenlő lesz a római pályázat bukásával.

Négy város van még versenyben: Budapest, Párizs, Los Angeles és Róma.

Magyarországon a Kúria megtagadta a lehetőségét a népszavazásnak, azzal az indoklással, hogy az "azt sugallja, hogy a választópolgárok a pályázat beadásáról véleményt nyilváníthatnak".

Egyébként ahol népszavazást tartanak olimpia megrendezéséről, általában leszavazzák azt.

(InsideTheGames)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt