Az Index, a hvg.hu, a Nol és a 24 parlamenti kitiltásának egyetlen tanulsága

Média
2016 április 26., 08:58
comments 539

Kövér László házelnök hétfői forgatások miatt határozatlan időre kitiltotta a hvg.hu, az Index, a Népszabadság Online és a 24.hu tudósítóit.

Az országgyűlés sajtófőnöke, Szilágyi Dániel a szerkesztőségeknek címzett levelében arról írt, engedély nélkül forgattak, illetve nyíltan és tudatosan szembeszegültek a szabályokkal.

Az említett riportokban a tudósítók főleg Orbán Viktort és Kövér Lászlót kérdezik az MNB-botrányról.

A Népszabadság videója:

link Forrás

Az Index videója:

A hvg.hu videója:

link Forrás

A 24.hu videója:

Van olyan pillanat, ami betű szerint megsértette a szabályokat? Van. A sajtótudósítás hivatalos rendje szerint pontosan meg vannak határozva azok a helyszínek, ahol lehet felvételeket készíteni, és vannak olyan jelenetek a videókon, amik nem ezeken a helyszíneken készültek.

Na de.

A parlamentban érvényes forgatási szabályok folyamatosan szigorodnak. A lehetséges forgatási terület is csökkent az elmúlt években, így pedig már lehetőségük van politikusoknak úgy beséltálni az ülésterembe, hogy ha akarják, egyáltalán nem lehet őket kérdezni.

Legújabban pedig Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője bevezette azt az egészen abszurd szabályt is sajtótájékoztatóin, hogy csak az általa meghirdetett témában lehet őt kérdezni.

Egy közpénzből működő parlamenti párt frakcióvezetője meghatározza, hogy miről lehet kérdezni az őt és pártját eltartó adófizetők tájékoztatása érdekében. Egy egészséges nyilvánosság már önmagában ezt sem nyelné le, Kósa Lajos mégis megcsinálhatta.

Orbán Viktor pedig évek óta nem válaszol olyan újságíróknak Magyarországon, akik kritikus kérdéseket tesznek fel neki.

Ilyen körülmények között a parlamenti sajtótudósítás rendje egy kicsit más kontextusba kerül. A szabályokat természetesen illik betartani, már csak azért is, mert a parlamenti belépéssel az újságíró automatikusan vállalja, hogy betartja a sajtótudósítás rendjét. De nem ez a legfontosabb szempont.

Az újságíró ugyanis elsősorban nem az országgyűlés, hanem az olvasók felé tartozik felelősséggel.

Ha pedig a rendszabályok illedelmes betartása nem teszi lehetővé az országgyűlést eltartó adófizető állámpolgárok tájékoztatását, akkor ésszerű keretek között nemhogy meg lehet szegni ezeket a szabályokat, de egy tisztességes újságírónak meg is kell.

Egy egészen egyszerű példával:

Miközben zajlik a miniszterelnök jobbkezének tartott jegybankelnök világraszóló botránya, és lehetőség nyílik erről megkérdezni a miniszterelnököt, vagy a párt más vezető figuráit, akkor az újságíró az, aki nem rendszabályokon gondolkozik, hanem odamegy, és megkérdezi.

Akkor is, ha ennek az a következménye, hogy kitiltják a parlamentből, ahogy ez most négy stábbal történt. Ez az ügy egyetlen tanulsága.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.