Minden hónapban lesz egy vasárnap Párizsban, amikor kitiltják az autókat a Champs-Élysées-ről

közlekedés
2016 április 26., 19:55
comments 80

Párizsban minden hónap első vasárnapján megtisztítják a Champs-Élysées-t az autóktól, hogy ezzel csökkenteni tudják a károsanyag-kibocsátást. Az autók kitiltásáról szóló döntést még februárban fogadták el, és úgy tervezték, hogy most vasárnap teszteli először, de végül elcsúsztatták május 8-ra az első autómentes vasárnapot. Mivel május elseje ünnepnapnak számít, pedig a lebonyolításhoz egy csomó közalkalmazottra lenne szükség, ezért inkább biztosra mennek a következő hétvégével. A Champs-Élysées csúcsidőban - Fotó: Jean Isenmann/AFPA város szocialista polgármestere, Anne Hidalgo 2014-es hivatalba lépése óta nagy figyelmet fordít a környezetvédelemre. A tervei között szerepel, hogy több gyalogos zónát hoz létre és 2020-ig kitiltja a dízeles autókat Párizsból.

Párizsban és a többi európai nagyvárosban az utóbbi években már kritikus szintre emelkedett a légszennyezettség.

A WHO becslése szerint évente 42 ezren halnak meg Franciaországban a légszennyezettséggel összefüggésbe hozható megbetegedésekben.

Hasonló okokból nemrég Milánóban is vezettek be hasonló korlátozásokat. Olsóban pedig 2019-ig eltüntetnék személyautókat a város központjából.(The Verge)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.