A tanárok szerint a KLIK felülbírálja a tankönyvrendeléseiket, és több állami tankönyvet küld

oktatás
2016 április 27., 06:53
comments 179

Az elmúlt hónapok tanártüntetésein is részt vevő Tanítanék Mozgalom honlapján elindult egy új menüpont, ami alatt a tanárok jelenthetik, ha törvénytelenséget tapasztalnak az oktatási rendszer valamelyik nagy állami intézménye részéről.

Egy tanár, aki később a 444-et is megkereste, azt írta az oldalra, hogy a KLIK a tankönyvrendelésekbe is belenyúl, és lehúzza a megrendelőlapokról a neki nem tetsző könyveket. A fenntartó a tanár szerint azért csinálja ezt, hogy helyzetbe hozza az állami tankönyveket, a lehúzott könyvek helyébe ugyanis a KELLO (az állami tankönyvellátó) állami tankönyveket küld.

A jövő évi tankönyvrendelés ezen a héten zárul le, utána a kormány tervei szerint fokozatosan eltűnnek a piacról a nem állami kiadványok. Most még lehet nem állami tankönyvet rendelni, de több tanár szerint is kilövi ezt a lehetőséget a KLIK és a KELLO összejátszása.

Updadte 19:50

A Klik szerint hamisak azok a híresztelések, hogy a KELLO Könyvtárellátó Nonprofit Kft.-vel „valamiféle hátsó szándéktól vezérelve” kijátszanák a jogszabályokat és szándékosan szűkítenék a pedagógusok lehetőségeit a tankönyvrendelés során.

Az intézményfenntartó a közleményében rámutatott: a tankönyvrendelést a rendelkezések értelmében az intézményvezetőnek és a fenntartónak is jóvá kell hagynia. Ennek feltétele, hogy a rendelés összértéke ne lépje túl az intézményi keretet, és a tankönyvjegyzéken szereplő kiadványok közül válasszanak a pedagógusok. Az állami intézményfenntartó a hatályos jogszabályoknak megfelelően jár el a tankönyvrendelés során – közölték. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.