Egy bolgár városban betiltották a burkát

külföld
2016 április 27., 18:43
comments 101

A 70 ezer lakosú városban, Pazardzsikban betiltották a burkát (az egész testet borító muszlim női viseletet). Ezzel először hoztak ilyen jellegű tilalmat Bulgáriában.

Az Európai Unió legszegényebb tagországának 7,2 milliós lakosságát kb. 12 százalékban a török kisebbséghez tartozók teszik ki, de a burkaviselés nem a törökök lakta területen, hanem a Pazardzsik déli részein lévő cigánytelepeken vált nemrégiben elterjedtté.

Kraszimir Karakacsanov, a kormánykoalícióban részt nem vevő, de a rendelkezést támogató, nacionalista Hazafias Front párt társelnöke – titkosszolgálati értesülésekre is hivatkozva – a tilalmat azzal indokolta, hogy Bulgáriában a burkát nem vallási okokból, hanem pénzért viselik. „Ez a szomszédos Törökország következetes politikájának részét képezi” – mondta.

Szotir Cacarov bolgár főügyész szintén beszélt arról, hogy a nők havonta 120 leva (19 200 forint) fizetségért viselnek burkát.

Pazardzsikban jelenleg 14 muszlim hitszónok ellen folyik eljárás, akiket azzal vádolnak, hogy az Iszlám Állam terrorszervezetnek toboroztak harcosokat.

Todor Popov polgármester a betiltást biztonsági okokkal indokolta, mondván, a burka megnehezíti az emberek azonosítását, de arra is hivatkozott, hogy: „Elegem van abból, hogy Pazardzsikot a burkák városaként emlegetik.” (MTI, Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.