Egy bolgár városban betiltották a burkát

A 70 ezer lakosú városban, Pazardzsikban betiltották a burkát (az egész testet borító muszlim női viseletet). Ezzel először hoztak ilyen jellegű tilalmat Bulgáriában.

Az Európai Unió legszegényebb tagországának 7,2 milliós lakosságát kb. 12 százalékban a török kisebbséghez tartozók teszik ki, de a burkaviselés nem a törökök lakta területen, hanem a Pazardzsik déli részein lévő cigánytelepeken vált nemrégiben elterjedtté.

Kraszimir Karakacsanov, a kormánykoalícióban részt nem vevő, de a rendelkezést támogató, nacionalista Hazafias Front párt társelnöke – titkosszolgálati értesülésekre is hivatkozva – a tilalmat azzal indokolta, hogy Bulgáriában a burkát nem vallási okokból, hanem pénzért viselik. „Ez a szomszédos Törökország következetes politikájának részét képezi” – mondta.

Szotir Cacarov bolgár főügyész szintén beszélt arról, hogy a nők havonta 120 leva (19 200 forint) fizetségért viselnek burkát.

Pazardzsikban jelenleg 14 muszlim hitszónok ellen folyik eljárás, akiket azzal vádolnak, hogy az Iszlám Állam terrorszervezetnek toboroztak harcosokat.

Todor Popov polgármester a betiltást biztonsági okokkal indokolta, mondván, a burka megnehezíti az emberek azonosítását, de arra is hivatkozott, hogy: „Elegem van abból, hogy Pazardzsikot a burkák városaként emlegetik.” (MTI, Reuters)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.