Már majdnem elhittük Lázárnak, hogy Gyurcsány kényszerítette Orbánt a Várba

2016 április 28., csütörtök 15:06
163

A Vár teljes rehabilitációjával a kormány végre kívánja hajtani a Gyurcsány-kormány 2004-es határozatát - mondta Lázár János szokásos csütörtöki kormányinfóján.

Eddig csak a Klikről derül ki, hogy a Fidesz azért volt kénytelen létrehozni a központi iskolafenntartót, mert a szocialisták kitalálták. Most már a Vár nagy felújításáról, így például a Miniszterelnökségnek a Várba költözéséről is tudjuk, hogy valójában ki az ötletgazda.

Sajnálom, hogy mostanra elment az esze, és elfeledtette, amit akkor döntött

- mondta Gyurcsányról Lázár, aki szerint bölcs és tiszteletreméltó döntés volt annak idején a szocialistáktól a Vár átalakítási terve.

Amilyen ördögi ez a Gyurcsány, már egy 1999-es kormányhatározatban felvázolta a tervét. Igen, akkor, amikor Orbán Viktor volt a miniszterelnök az első ciklusában, Gyurcsány pedig teljes titokban készült arra, hogy ő is az lesz majd valamikor.

A Sándor-palota átadásnak az eredeti időpontja 2002. március 15-e lett volna. A miniszterelnöki dolgozószobát a Dunára néző szárnyban tervezték, három pihenőszobája is lett volna a megfáradt kormányfőnek, a tükörterem a kormányülések helyszíne, a tanácstermet pedig abban a szobában alakították ki, amely Teleki Pál öngyilkos lett. Még tíz darab Lotz Károly festményt is vásároltak, a bútorok is elkészültek.

Csakhogy megcsúsztak a felújítási munkák, és mire elkészült a Sándor-palota, Orbánék elveszítették a választásokat. Azért tartottak még egy utolsó kormányülést a Sándor-palotában.

A szocialisták támadták Orbán tervét, Medgyessy Péter a kampányban megígérte, hogy nem fog beköltözni, nem is foglalta el a Sándor-palotát, ami végül a köztársasági elnök munkahelye lett.

Újra kormányon Orbánék az államfőnek odaadott Sándor-palota melletti épületet, a Karmelita-kolostort szemelték ki Miniszterelnökségnek.

Az 1999-es tervekben a Karmelita-kolostorba csak a kiszolgáló hivatalok költöztek volna be.

Az új tervekben inkább felhúznak egy vadonatúj épületet a Karmelita-kolostor mellé az egyéb állami hivataloknak. Orbán megy a 250 éves kolostorba, amit egy erkéllyel dobnak fel, hogy a miniszterelnök vendégei megcsodálhassák a panormát és a kis csobogó szökőkutat.

Fotó: nol.hu

Lázár azt is mondta, hogy a Miniszterelnökségnek már csak azért is ki kell költöznie a Parlamentből, mert egy 2011-es törvény erre kötelezi. És - tréfálkozott Lázár - ha ezt nem teszik meg, előbb-utóbb úgy járnak, mint a kitiltott újságírók, és őket is kirakja Kövér László (nevetés).

Azaz menniük kell, és Lázár szerint Orbánnak esze ágában sincs grandiózus költözési tervekbe belefogni, a legracionálisabb tervet keresték.

A miniszterelnök úr a legkevésbé tartozik azok közé, aki urizálna.

- mondta Lázár.

Lázár szerint a kommunista hatalomgyakorlás jellemzője volt, hogy a párt irányította az országot, ezért lehetett egy épületben a törvényhozás és a kormány. Ezt kell most szétválasztani.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt