Megölték (vagy öngyilkos lett) a macedón lehallgatási botrány egyik fontos tanúja

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Holtan találták saját skopjei lakásában Kosta Krpac-ot, az úgynevezett lehallgatási botrány egyik legfontosabb tanúját.

Tavaly tört ki a lehallgatási botrány, amikor a legnagyobb macedón ellenzéki párt bizonyítékokat mutatott be arról, hogy a kormány 2010-14 között illegálisan lehallgatott rengeteg embert, elsősorban ellenzékieket, de újságírókat és nagyköveteket is. Összesen húszezer embert hallgathattak le a kétmilliós országban.

A botrányból tüntetések lettek, és az azóta húzódó politikai válságból az lett, hogy a parlament idén feloszlatta önmagát és június 5-re előre hozott választásokat írtak ki. (Amivel az a fő gond, hogy kiderült, több százezer névvel baj van a választói névjegyzékben.)

A lehallgatási ügyet idő közben elkenték. A macedón elnök ugyanis két hete általános kegyelemben részesített minden érintettet, a társadalmi béke érdekében. Ezzel a nyomozás is befejeződött.

Tüntetés Skopjéban az elnöki kegyelem ellen. Fotó: AFP/Ilin Nikolovski / Anadolu Agency

Az ügy egyik fontos tanúja volt Kosta Krpac, bár azt az ügyészség sohasem mondta el pontosan, hogy milyen információkkal rendelkezett.

Krpacot most holtan találták a lakásában, egyelőre nem közölték, hogy megölték vagy öngyilkos lett. A környéken lakók hajnali fél kettőkor lövöldözést hallottak és egy golyót is találtak a rendőrök reggel egy autóban, ami Krpac lakásának közelében parkolt. (independent.mk)

444 MAKRO a Kör tagjainak

A 2018‑as választások titkos tárgyalásainak története.

Megnézem
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.