Megölték (vagy öngyilkos lett) a macedón lehallgatási botrány egyik fontos tanúja

külföld
2016 április 28., 10:58
comments 16

Holtan találták saját skopjei lakásában Kosta Krpac-ot, az úgynevezett lehallgatási botrány egyik legfontosabb tanúját.

Tavaly tört ki a lehallgatási botrány, amikor a legnagyobb macedón ellenzéki párt bizonyítékokat mutatott be arról, hogy a kormány 2010-14 között illegálisan lehallgatott rengeteg embert, elsősorban ellenzékieket, de újságírókat és nagyköveteket is. Összesen húszezer embert hallgathattak le a kétmilliós országban.

A botrányból tüntetések lettek, és az azóta húzódó politikai válságból az lett, hogy a parlament idén feloszlatta önmagát és június 5-re előre hozott választásokat írtak ki. (Amivel az a fő gond, hogy kiderült, több százezer névvel baj van a választói névjegyzékben.)

A lehallgatási ügyet idő közben elkenték. A macedón elnök ugyanis két hete általános kegyelemben részesített minden érintettet, a társadalmi béke érdekében. Ezzel a nyomozás is befejeződött.

photo_camera Tüntetés Skopjéban az elnöki kegyelem ellen. Fotó: AFP/Ilin Nikolovski / Anadolu Agency

Az ügy egyik fontos tanúja volt Kosta Krpac, bár azt az ügyészség sohasem mondta el pontosan, hogy milyen információkkal rendelkezett.

Krpacot most holtan találták a lakásában, egyelőre nem közölték, hogy megölték vagy öngyilkos lett. A környéken lakók hajnali fél kettőkor lövöldözést hallottak és egy golyót is találtak a rendőrök reggel egy autóban, ami Krpac lakásának közelében parkolt. (independent.mk)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.