Politico: Orbán nem tájékoztatja a saját nagykövetét sem

A politico.eu nagy összeállítást készített arról, hogy melyik országnak mekkora befolyása van az EU tanácsában. Ez az a szervezet, ahol a kormányok képviseltetik magukat: a csúcstalálkozók idején maguk az elnökök és a miniszterelnökök gyűlnek össze, amúgy pedig a nagykövetek képviselik az egyes országokat. Magyarországot tehát Orbán Viktor és Várhelyi Olivér nagykövet képviselik a listán.

Orbán a nagyon erős vezetők között van a listán, befolyása jóval nagyobb a Politico szerint, mint amekkora az ország erejéből adódna. A keleti tagállamok miniszterelnökei között messze a legbefolyásosabb a listán a magyar miniszterelnök, de sok nyugatit is megelőz.

Összességében Magyarország a 6. legbefolyásosabb ország a lap szerint. A lista egyik érdekessége, hgy az 5. helyen Törökország van, amely nem is tagja az EU-nak.

Orbán nagykövete viszont a kevésbé erősek közé tartozik. Konkrétan ezt írja a magyarokról a lap: Orbánnak hosszú távú stratégiája van, és sokszor nála nagyobb súlycsoportúakra csap le. Erről sokszor a nagykövete értesül utoljára.

Várhelyi Olivér tavaly ősszel vette át a képviselet vezetését, 2010-15-ben Györkös Péter volt a követ, aki most Berlinben vezeti a magyar képviseletet. (politico)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.