Varga Mihály szerint 2017-től az adóhatóság csinálja majd meg mindenki adóbevallását

gazdaság
2016 április 28., 16:29
comments 149

Megtörtént az adóhatóság központi szervezetének integrálása a minisztériumba, ami naprakészebb irányítást tesz lehetővé, illetve az adóhatóság szervezeti rendszerének 3 eleműből két, megyei és központi szintűre módosítása, ami nemcsak gyorsítja a döntéshozatalt, de lehetővé tette a státuszok számának 5 százalékos csökkentését is – mondta Varga Mihály az Inforádióban.

Az átalakítás még hátralévő feladatai közül kiemelte a szükséges optimális létszám meghatározását, ami a következő félév elejére megtörténik. A jogalkotásban folyamatban van az átalakításhoz ugyancsak szükséges törvénymódosítások elfogadása a jövedéki szabályozásnál, az adótörvényben, az adózás rendjében, illetve elfogadták az adóhatósági dolgozók életpálya-modelljének szabályait is.

A miniszter szerint az adóhatóság fontos szerepet játszik majd a társasági adóban tervezett jelentős bevételnövekedés biztosításában (400 milliárd forintról 770 milliárdra), hiszen azt a gazdaság növekedése, illetve a növekedési adóhitel bevezetésén túl, a gazdaság kifehérítéséből várja a kormány. „Nem új adókat akarunk kivetni, hanem a meglévőket beszedni” – mondta Varga Mihály.

A 2017-es évről szándékuk szerint már senkinek sem kell majd személyi jövedelemadójáról bevallást benyújtania. Ezt lehetővé teszi, hogy a NAV-nak minden adattal rendelkeznie kell, és így azzal a képességgel is, hogy munkatársai elkészítsék mindenki bevallását. A hivatal majd értesíti az adózót a bevallás elkészültéről, illetve arról, hogy a befizetésekhez képest többlete vagy hiánya van, amit rendeznie kell.

Vagy így, vagy úgy lesz szuperkórház

A kormány a „szuperkórházzal” kapcsolatos beruházásra félretett egy összeget a jövő évi költségvetésben – mondta Varga a tervezett új budapesti létesítmény finanszírozására vonatkozó kérdésre.

A miniszter azt is mondta, hogy a kormány még nem döntött, új kórház épül-e, és ha igen, milyen lesz az új intézmény.

Azt mondta, opció lehet egy új intézmény is Budán, vannak előterjesztések, az egészségügyért felelős államtitkárság kidolgozott egy koncepciót, ami három regionális központba szervezné az egészségügyi ellátást Budapesten.

Varga Mihály alapvető fontosságúnak tartja a meglévő kórházak megújítását a budai oldalon is, szerinte ezért forrásokat kell szánni a Szent Margit és a Szent János kórház felújítására, és különösen utóbbi esetében látja úgy, hogy „régóta elmaradt felújítások hiányoznak”.

A miniszter szerint „akár így, akár úgy, lesz szuperkórház", mindenképpen jó, ha abban lesz része a János kórháznak, ha nem lesz része, akkor külön keretből kell megoldani a felújítását.
Minél előbb kezdik el a felújítást, annál jobb – mondta.

A meglévő kórházak felújításával kapcsolatos álláspontjuk egybevág az egészségügyi államtitkárság gondolkodásával – mondta. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.