Orbán: Nem dominálhatjuk a világot, túl kicsik vagyunk ahhoz, de egy döntő pillanatban mutatott bravúrral győztesek lehetünk

POLITIKA
2016 május 02., 20:05
comments 220

Az elmúlt évtizedek kilátástalansága után napjainkban példátlan összefogás van Magyarországon, hogy a sport és a futball ismét lábra kapjon

- jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) 40. kongresszusának hétfő esti megnyitóján, a budapesti Várkert Bazárban.

A miniszterelnök szerint nem is találhattak volna jobb helyet a kongresszusnak. Persze nem a Várkert Bazárra gondolt, hanem Magyarországra. Orbán szerint ugyanis Magyarországon „a labdarúgásról, különösen a magyar labdarúgásról szóló viták olyan természetesek, mint a levegővétel.

Nálunk ugyanis két dologhoz mindenki ért, és ebből egyik a foci. A másik a politika.”

Bizony, ez egy olyan ország, ahol még Kozármisleny is 440 millió forintot kapott stadionfejlesztésre, csupán azért, mert „sportszerető város”.

Orbán arról is beszélt, hogy a magyarok a világ népességének 0,2 százalékát teszik ki, de a futball arra tanít, hogy a számbéli kicsinység nem ok a kishitűségre. „A mi sportágunkban éppen az a csodálatos, hogyha elég kitartásod van, és van benned szellemi zsenialitás, feljuthatsz a világ tetejére, és meghódíthatod a világot.”

Majd hozzátette, hogy a mérkőzéseket sem a labdabirtoklás aránya dönti el, hanem a rúgott gólok száma, ezért nem véletlen, hogy a magyarok is inkább gólra játszanak a politikában, a gazdaságban, a tudományban és a sportban.

„Nem dominálhatjuk a világot, túl kicsik vagyunk ahhoz, de egy döntő pillanatban mutatott bravúrral győztesek lehetünk.”

Arról sajnos nem volt szó, hogy hogyan lehetne inkább labdabirtoklásra játszani a gazdaságot vagy a tudományt.

Orbán később rákapcsolt, és elkezdte sorolni a magyar sikereket:

„Mi számon tartjuk eredményeinket és sikereinket, és megbecsüljük azokat, akik megajándékoztak azokkal. Megajándékoztak bennünket a golyóstollal, a presszókávéfőző géppel (...) vagy éppen a Rubik-kockával. Ha nem állna mögöttünk ez a gazdag tudományos, kulturális vagy sportteljesítmény, talán a világnak nem is lenne szüksége ránk, magyarokra. Mi minden egyes sikerünkkel, minden találmányunkkal azt akarjuk bizonyítani a világnak is és önmagunknak is, hogy nekünk, magyaroknak igenis van helyünk a pályán. Ezért teljesítünk kiemelkedően a világ sporteseményein.”

photo_camera MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsõdi Balázs

A miniszterelnök beszélt arról is, hogy a magyarok 168 aranyérmet szereztek eddig az olimpiai játékokon, ez pedig a nyolcadik helyet jelenti a nyári olimpiák összesített éremtáblázatán. Fociban a magyar csapat háromszor nyert olimpiát, és két világbajnoki döntőt vesztett el.

„A másodikra mind a mai napig úgy emlékszünk, mint a nemzetet ért sorscsapásra. És ez nem túlzás. A magyar futball aranykorát azonban egy ezüst-, majd egy bronzkorszak követte, és végül 1986 után, amikor a utoljára vettük részt világbajnokságon, elsüllyedtünk a teljes kilátástalanságban.

Beköszöntött a vadkapitalizmus, a pályák helyén bevásárlóközpontok épültek, az állami háttér eltűnt, az infrastruktúra leromlott, és az utánpótlás elvékonyodott.

Ma azonban más idők járnak, példátlan összefogás van Magyarországon, hogy a sport és a futball ismét lábra kapjon.” 

Fotó: Drone Media Studio / Youtube
photo_camera A Népstadion (Puskás-stadion) romjai (Fotó: Drone Media Studio / Youtube)

Olyan nagy az összefogás a magyar futball érdekében, hogy a klubok még egyenként több száz plusz nézőt is behazudnak a meccseikre.

A miniszterelnök szerint a sport stratégiai ágazat, van világos pénzügyi háttere, és van jövőképe. Hatéves kortól 18 éves korig az iskolában kötelező a mindennapos testnevelés. Öt év alatt 586 új sportpályát építettünk, uszodák, tornacsarnokok, lőterek, vívóközpontok épülnek. Öt év alatt megduplázódott az igazolt sportolók száma az öt legnépszerűbb csapatsportágban. Újjáépül a Puskás Ferenc Stadion, és a nagy múltú magyar klubok olyan stadionokhoz jutnak, amelyekben méltó módon fogadhatják Európa legjobb csapatait is. Orbán azt mondta, Magyarország méltó házigazdája lesz a 2020-as Európa-bajnokság három csoportmeccsének és nyolcaddöntőjének.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.