Szijjártó Péter élénkítené a magyar-palesztin üzleti kapcsolatokat

A palesztin-magyar gazdasági kapcsolatok erősítése előtt nincsenek politikai akadályok - jelentette ki Szijjártó Péter a magyar-palesztin üzleti fórumon hétfőn, Budapesten.

A magyar külügyminiszter szerint a kormányok felelőssége az, hogy kikövezzék azt az utat, ahol a gazdasági kapcsolatok fejlődhetnek. Palesztina esetében ez megtörtént, tavaly novemberben a külügyminisztériumok együttműködési megállapodást írtak alá. 

Szijjártó az alábbi együttműködési területeket vázolta fel:

  • Palesztina szeretné diverzifikálni élelmiszeripari és mezőgazdasági importját, Magyarország pedig mindkét területen nagyon jó eredményeket tud felmutatni.
  • A Vörös-tenger és a Holt-tenger közötti csatornát akarnak építeni, és a részvételre magyar építőipari cégek is pályázhatnak, megfelelő tanúsítványok megszerzése után.

Szijjártó Péter itt kiemelte, hogy az Eximbank jogi és pénzügyi hátteret is tud nyújtani a kétoldalú üzletek során. Hitelkeret áll rendelkezésre a Palesztinába exportáló magyar, illetve a Magyarországon üzleti lehetőséget kereső palesztin cégek részére. (MTI)

(A címlapi kép a Zsidó Világkongresszuson készült, ahol Szijjártó előadott.)