Bele kellett nyúlni az idei költségvetésbe a Klik kimentése miatt

gazdaság
2016 május 03., 17:33
comments 74

Kedd este Varga Mihály benyújtott egy javaslatot az idei költségvetés módosítására. A pénzügyminiszter ezzel 15 800 milliárdról 16 207 milliárdra növelné a bevételi főösszeget, a kiadási oldal pedig 16 562 milliárdról 16 969 milliárdra ugrana. A tervek szerint a hiány megmaradna a mostani, 762 milliárdos szinten.

A módosítást leginkább az eladósodott Klik dósságtörlesztése tette indokolttá.

Ugyanakkor még az idei keretből fedezik majd a Testnevelési Egyetem új kampuszának felépítését és az Orbán Viktor vidéki körútjai alkalmával sorra beígért fejlesztésekre is felszabadítanak 50 milliárdot a Modern városok programhoz.

Több pénzt költenek el terrorellenes intézkedések címén és figyelembe veszik a kurdisztáni katonai szerepvállalás tavalyról áthúzódó kiadásait is. De kell a pénzt a csok bővítésére és az úthálózat fejlesztése is.

A javaslat alapján egy új előirányzat összesen 6 milliárd forintot ad a Fővárosi Önkormányzatnak a budapesti elővárosi közlekedés átmeneti biztosítására és támogatására.

A módosított költségvetésben biztosítanák az anyagi hátterét a 2017-es Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválnak, amit 2017. július 22-29. között rendeznek meg Győrben. Jut még pénz idén megvalósuló kulturális és sportrendezvényeknek és a kárpátaljai gazdaságfejlesztési programnak.

A törvényjavaslat alapján az adósságkonszolidációban nem részesült valamennyi önkormányzat már a 2016. évben megkapja a 2014-2017 között biztosítandó támogatás fennmaradó összegét, így az önkormányzatok számára több idő áll rendelkezésre a tervezett fejlesztések megvalósítására. Erre 12 milliárd forint jut.

Varga Mihály az új intézkedések kiadásai és a váratlan helyzetek kezelése érdekében elrendelné a központi tartalékkeret 20 milliárd forintos megemelése. Az Országvédelmi Alap előirányzatának 10 milliárd forintos megemelése biztosítékot jelent arra, hogy az év közben felmerülő kiadások fedezete a költségvetésben rendelkezésre álljon.

A módosításról írt véleményében a Költségvetési Tanácsnak gyakorlatilag rábólintott a javaslatra. Szerintük a módosítással azonos összegben növelik a központi költségvetés bevételi és kiadási főösszegét, vagyis nullszaldósak. (MTI/Vg.hu)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.