A Kárpátalján is gazdaságfejlesztési programot indít a kormány

2016 április 12., kedd 18:50
63

Egy kedden megjelent kormányhatározat szerint a kormány a vajdaságihoz hasonló gazdaságfejlesztési programot indít Kárpátalján is. A program végrehajtásában pedig itt is az egyik határon túli magyar párttal, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetséggel működnek együtt.

A kormányhatározatban felhívják Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert, hogy a program megvalósítására már idén biztosítson 2 milliárd forintot vissza nem térítendő támogatás formájában. De a 2017-re és 2018-re vonatkozó költségvetési keretet a kormány csak később fogja meghatározni.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszternek kell majd gondoskodnia a támogatások elköltését irányító intézményrendszer és a pénz felhasználását ellenőző testület felállításáról. Ezek kialakításában is együttműködnek majd a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetséggel.

Az intézményrendszer működtetésére a nemzetgazdasági miniszternek 2016-ban 150 milliót 2017-ben és 2018-ban pedig évente 200 millió forintot kell biztosítania.

Az Orbán Viktor által aláírt kormányhatározatban elrendelték azt is, hogy hajtsanak végre tőkeemelést az Eximbanknál, hogy az 20 milliárd forint összegben kedvezményes hiteleket tudjon nyújtani a kárpátaljai vállalkozásoknak.