Őszre ígéri a kormány a kvótás népszavazást

Miniszterelnöki Kabinetiroda kommunikációért felelős államtitkára a köztévén beszélt arról, hogy legkorábban szeptemberben vagy októberben lehet megtartani a kormány bevándorlási kvótáról szóló népszavazását. Tuzson Bence ezt bizonyos realitásokkal indokolta, amelyeket törvények szabnak meg.

Rogán Antal államtitkára, szinte biztosra veszi, hogy a baloldal az Alkotmánybíróság előtt fogja megtámadni az Országgyűlés határozatát a népszavazás elrendeléséről. Hozzátette, hogy ezt követően dönthet a szavazás elrendeléséről a köztársasági elnök.

A Kúria kedden adott zöld utat a kormány kezdeményezésének.

A kérdés pedig így szól majd:

„Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?”

Ahogy arról korábban írtunk, a kérdéssel a kormány ki akarja védeni, hogy az EU arra kötelezhesse Magyarországot, hogy fogadjon be menekülteket. Jelenleg egyetlen ilyen EU-s döntés van érvényben, ez alapján 1294 menekültet kell Magyarországnak 2017 szeptemberéig befogadnia. Ezt akkor is teljesíteni kellene, ha a népszavazás elutasítja az újabb kötelező kvótákat.

Másrészt a most éppen megroggyant népszerűségű kormánypárt szeretne a nyáron lehetőleg minél többet beszélni a menekültválságról, mert az jót szokott tenni a támohatottságának. (MTI)