Súlyos büntetést javasol Brüsszel, ha valaki nemet mond a kvótára

migráció
2016 május 03., 08:30
comments 270

A Financial Times értesülése szerint kellemetlen meglepetéssel készül az Európai Bizottság a kötelező kvótát visszautasító tagállamokkal szemben.

A terv szerint ha egy ország nem teljesíti a megszavazott követelményeket, akkor menekültenként 250 ezer euró, vagyis közel 78 millió forint befizetésével számolhat.

Jelenleg egyetlen kötelező kvótát jelentő hatályos döntés van, ez még tavaly szeptemberben született, és ez alapján Magyarországnak 1294 menekültet kellene befogadnia. Ennek kiváltása a brüsszeli terv szerint százmilliárd forinttal terhelné a magyar költségvetést.

A bizottsági javaslat persze egyelőre csak terv, és még csak nem is nyilvános, tehát változhat még, ráadásul a tagállamoknak is meg kellene szavazniuk ahhoz, hogy hatályba lépjen.

Viszont a kijelölt irány elég árulkodó: Brüsszel azt akarja, hogy a közös felelősségvállalás alól ingyen ne lehessen kibújni.

Közben a magyar kormány arra készül, hogy népszavazáson utasítsa el Magyarország a kötelező kvótát, és ezt éppen a brüsszeli terv kiszivárgása napján hagyta jóvá a Kúria. (FT)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.