Tényleg nem lehet Orbán Viktortól bármit megkérdezni?

Súlyos állításokat fogalmazott meg egy brüsszeli konferencián az MTI volt EU-tudósítója arról, hogyan folynak mostanában a dolgok a nemzeti hírügynökségnél. Kárpáti János szerint, akit 35 évnyi szolgálat után idén rúgtak ki az MTI-től,

közmédia helyett kormánymédia van Magyarországon

– az MTVA-nál dolgozóknak például ajánlatos a feletteseikkel egyeztetni arról, mit szándékoznak kérdezni a kormány tagjaitól. (Kárpáti egyszer Orbán Viktornak tett fel Brüsszelben egy előre nem egyeztetett kérdést, ezután úgy alakult, hogy soha többet nem mehetett miniszterelnöki sajtótájékoztatóra.)

Megkértük Gazsó L. Ferencet, az MTI igazgatóját, hogy reagáljon mindarra, amit volt alkalmazottja állít. Hogy, hogy nem, a Gazsónak címzett levél az MTVA legendás sajtóosztályánál kötött ki, így az Gazsó helyett ők válaszoltak az igazgató úrnek feltett kérdésekre.

Íme:

"Megbízható szerkesztők felsőbb utasításra alakították a brüsszeli híreket" a Magyar Távirati Irodánál. Igaz ez az állítás, és ha igen, mit jelent, személy szerint kire utal a felsőbb utasítás kifejezés?

Nem igaz.

"Az MTVA-ban dolgozóknak ajánlatos a feletteseikkel előre egyeztetni arról, hogy milyen kérdéseket tesznek föl a kormány tagjainak." Valóban így van? Létezik ilyen utasítás a szervezeten belül, és hogyan működik ez az egyeztetés a gyakorlatban?

Nem.

Igaz-e, hogy a cikkben idézett Kárpáti Jánost azért távolították el munkaköréből, mert előre nem egyeztetett kérdést intézett Orbán Viktor miniszterelnökhöz? Az MTI tudósítóinak mely esetekben kell egyeztetniük kérdéseiket, és kivel?

Nem azért került visszahívásra. A kérdéseiket nem kell egyeztetniük, a tudósítások kiadására az MTI jogosult a törvényben szabott felhatalmazás alapján.

"Ha érzékeny, brüsszeli sztorit küldünk be, a cikket a megbízható szerkesztő kapja, aztán pedig egy magasabb hatóság hagyja jóvá." Igaz-e ez az állítás, és ha igen, mit jelent pontosan a magasabb hatóság?

Nem igaz.

„Ez nem közmédia, hanem kormánymédia, pedig a kettő nem kellene, hogy ugyanaz legyen.” Független, kormányzati befolyástól mentes intézménynek tartja-e a Magyar Távirati Irodát? Összhangban áll-e az intézmény működése a tárgyilagos, pártatlan tömegtájékoztatásra vonatkozó közszolgálati alapelvekkel?

Igen. Összhangban áll.