Egyre kevesebb migráns érkezik az EU-ba

2016 május 14., szombat 7:50

Kevés migráns érkezett Törökországból a görög szigetekre az elmúlt öt napban, a görög hatóságok 332 menekültről tudnak.

Péntek hajnaltól szombat hajnalig csak 14 ember érkezett. Egyelőre nincs semmi jele annak a török előrejelzésnek, hogy Ankara menekültrohammal számol - közölte szombaton a görög parti őrség illetékese.

A februári, napi több mint 2000 menekülttel és migránssal szemben márciusra napi 900-ra csökkent a Görögországba érkezők száma. Áprilisban az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának adatai szerint napi 122 vagy valamivel több migráns érkezett a görög szigetekre.

A március 20-án hatályba lépett EU-török megállapodás nyomán jelentősen visszaesett a Törökországból Görögországba illegálisan érkezők száma. A megállapodás értelmében vissza kell küldeni a Törökországból a görög szigetekre március 20. után érkezett, a görög hatóságok által elutasított menedékkérőket és a menedékjogi kérelem benyújtásától elzárkózó illegális határátlépőket.

A megállapodás arról is rendelkezik, hogy felgyorsítják a Törökországgal szembeni uniós vízumkötelezettség feloldásáról kezdett tárgyalásokat. Utóbbiak sikertelensége esetében fennáll veszélye annak, hogy az EU nem szünteti meg a vízumkötelezettséget, Törökország pedig válaszlépésként megnyitja a határokat az EU-ba igyekvő menekültek előtt. (MTI)