Másfél milliárdot ad a kormány a székely hokinak

Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára Erdélyben, Csíkkarcfalván jelentette be az MTI tudósítása szerint, hogy a magyar kormány támogatásával létrejön a Székelyföldi Jégkorong Akadémia.

A Magyar Jégkorong Szövetségben elnökségi tagsággal rendelkező államtitkár bejelentette: a magyar kormány több év alatt 1,5 milliárd forinttal támogatja a Székelyföldi Jégkorong Akadémiát, amely csíkkarcfalvi székhellyel, a római katolikus egyház által létrehozott alapítványi keretben jön létre.  

Az időzítés tökéletes, ki kötözködne, amikor történelme legnagyobb sikerét érte el a magyar jégkorong válogatott az elitvilágbajnokságon a fehéroroszok szombati legyőzésével. Erre Soltész is utalt, szerinte a sikerhez évek óta hozzájárulnak a székelyföldi jégkorongozók.

Soltész Miklós elmondta a támogatás egy részét beruházásokra, másik részét pedig szakmai programokra szánják. Az akadémia működését évi 225 millió forinttal támogatják, és már a 2016-os évben mintegy 613 millió forint támogatás érkezik Székelyföldre. Az akadémia székhelye Csíkkarcfalván lesz, de a támogatásból a csíkszeredai, gyergyószentmiklósi, kézdivásárhelyi, sepsiszentgyörgyi és marosvásárhelyi jégkorongozók is részesülnek. Az államtitkár hozzátette, ezt nem támogatásnak, hanem a székely hokinak szóló köszönetnyilvánításnak kell tekinteni.

Tánczos Barna szenátor, a Román Jégkorongszövetség korábbi elnöke elmondta, jelenleg 500 gyermek jégkorongozik Székelyföldön, és a támogatás célja az, hogy tíz év alatt megkétszerezzék a hokizó gyermekek számát.

A Magyar Nemzet emlékeztet arra, hogy a beáramló támogatás nem feltétlenül menti meg a székely jégkorongot. Tavaly szeptemberben írtak a székelyföldi hokiról, a cikkből az kiderül ki, hogy az utóbbi évek legnagyobb eligazolási hulláma zajlott múlt nyáron. Az ISK Csíkszeredát 18 játékos hagyta el, zömmel az 1999-es születésű korosztály hokisai. Többségük Győrbe igazolt, néhányan Székesfehérvárra és Debrecenre váltották a székelyföldi életet, ráadásul a ’99-esek edzője, Antal Károly is Győrben kötött ki.

A magyar kormány székely fociakadémiát is támogat egyébként. De az tényleg egy másik sport.

Kapcsolódó
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.