A parlament elé kerül az Uber totális betiltása

POLITIKA
2016 május 17., 04:21
comments 212

A parlament ma kezdi tárgyalni azt a javaslatot, amivel a kormány akár be is tilthatja az Uber tevékenységét Magyarországon. Az ülésnap délelőtt 11 órakor, napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, majd a képviselők az ülés második hetében megszokott kérdésekkel és azonnali kérdésekkel szórakoztatják egymást.

Ahogy ennek vége, elkezdődik az általános vita arról, hogy blokkolhatóvá tegyék-e a törvénytelen személyszállítást végző szolgáltatók honlapjait. Az Uber betiltása mellett tárgyalnak még a kormány másik módosítójáról is, amelyek kiszélesítenék a határon lefolytatható menekültügyi eljárások körét.

Blokkolás, büntetetés

Az uberes javaslat általános indoklása szerint a módosítás célja, hogy akadályozni tudják a jogellenesen működő „taxi, vagy taxi jellegű diszpécser-szolgáltatásokhoz való internetes hozzáférést”.Fotó: AFP/dpa/Florian GaertnerEnnek megfelelően lehetővé tennék, hogy a fővárosi vagy megyei kormányhivatal elrendelhesse az olyan internetes oldalak blokkolását, amelyek közvetlen hozzáférést biztosítanak a jogellenes diszpécser-szolgáltatáshoz vagy közvetlenül népszerűsítik a szolgáltatást az igénybevételhez szükséges lépések bemutatásával.

Az oldalak blokkolásáról a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság gondoskodik. Ezekben az esetekben is a tiltott szerencsejáték-oldalak letiltásánál alkalmazott megoldást használják.

Ezzel a módosítással vezetnék be azt is, hogy az elkapott Uber-sofőröknél a bírságolás esetén kapható büntetőpontok száma 9-re emelkedik. Ezt korábban gondatlan bűncselekmény okozásakor alkalmazták.

Az előterjesztés szabályozza azt is, hogy a motoros vízi sporteszközöket is csak a megfelelőség tanúsításával lehet kereskedelmi forgalomba hozni. Továbbá előírja ugyanezt a tengerészeti felszerelésekre is.

A célegyenesben is tüntetnek a taxisok

Miközben a parlamentben az Uber betiltásáról tárgyalnak, a fővárosban a taxisok lezárják az Erzsébet hidat, hogy az Uber betiltását követeljék.

A BKK szerint 8 órától a Hősök tere-Dózsa György út–Thököly út–Rákóczi út–Kossuth Lajos utca–Erzsébet híd útvonalon lesz forgalomkorlátozás. 9 órától az Erzsébet híd Pestre vezető oldalán lezárnak egy sávot 14 óráig.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.