Kozákok verték meg Putyin nagy ellenfelét

Kozákok egy csoportja megtámadta Alekszandr Navalnij orosz ellenzéki politikust és korrupcióellenes alapjának munkatársait kedden egy dél-oroszországi repülőtéren. A politikus és öt társa megsebesült - közölte a politikus szóvivője.

Az eset Anapa városában történt. A Putyint rendszeresen bíráló Navalnij a hét végét csapatépítésen vett részt mintegy harminc munkatársával. Kedd reggel indultak haza, amikor a repülőtéren tucatnyi kozák egyenruhás rájuk támadt azt üvöltözve, hogy "takarodjatok a földünkről". A megtámadottak között nők is voltak, és Navalnijjal volt a kisfia. A hat sebesült közül mindazonáltal csak egyet kellett kórházba vinni.

A kozákok cári időkig visszanyúló félkatonai szervezete orosz hagyományőrzőnek vallja magát, és ellenségesen viszonyul a Kreml bírálóihoz. Oroszország déli részén a szervezetnek joga van járőrözni.

Navalnij maga egy keddi internetes üzenetben azt írta, hogy előre kitervelt támadás történt, s hogy csoportját figyelték Dél-Oroszországba érkezésük óta. Múlt pénteken közlekedési rendőrök órákra őrizetbe vették több munkatársát, miután megállították autójukat.

A rendőrség közlése szerint csupán rutinellenőrzés történt.

Dmitrij Peszkov, Vlagyimir Putyin orosz elnök szóvivője az esetről annyit mondott, hogy nem tud róla mit mondani, mert nem ismeri a történtek részleteit. (MTI)