Új, az eddiginél offshore-abb tulajdonost talált a Matolcsy-pénzekkel agyontömött vs.hu mögött az RTL Klub

A szlovákiai Új Szó segítségével próbálta kideríteni az RTL Klub, hogy akkor most valójában ki is a vs.hu MNB-alapítványi pénzekkel gazdagon (bő félmilliárd forint támogatással) kitömött kiadójának, a New Wave Productions-nek a valódi tulajdonosa. A magyar cégiratokban csak annyi van, hogy egy cseh kft., a Bawaco sro a tulajdonos.

Sok minden ugye arra utal, hogy Szemerey Tamás (Matolcsy György unokatestvére) a valódi tulajdonos, például mert ő fizette be a New Wave Productions Kft alapításakor a bejegyzési illetékeket, mert a cseh tulajdonos Bawaco tulajdonosa az ő korábbi alkalmazottja, Jan Nagy, továbbá mert – mint az a Magyar Narancs a múlt héten megírta, a korábbi főszerkesztő, Kerényi György pedig elismerte – tulajdonosként járt be néha a Vs szerkesztőségébe.

De aztán, a támogatások körüli botrány kipattanása után egy közleményben tagadta Szemerey, hogy valaha tulajdonos lett volna.

Az RTL és az Új Szó most tovább mentek, és kiderítették, hogy a cseh Bawaco tulajdonosa időközben a Ny Managament nevű szlovák cég lett, annak a tulajdonosa (egy közgyűlési jegyzőkönyv szerint) egy Prospektor nevű, szintén szlovák cég (a vezetőségben itt is benne van a rejtélyes Jan Nagy), amit pedig egy anonim módon bejegyzett – ebből a szempontból offshore – amerikai cég, a Wyoming államban bejegyzett Andover Trading birtokol.

És ez valószínűleg a történet vége, mert az egy nagyobb adatszivárgás nélkül soha nem fog kiderülni, hogy ki van az Andover Trading túlsó oldalán. (RTL Klub)