300 milliót ad a Szigetnek az 1956-os Emlékbizottság

fesztivál
2016 május 26., 14:32
comments 195

Egy budapesti sajtótájékoztatón jelentették be, hogy az 1956-os Emlékbizottságtól az alábbiak nyertek el pénzt:

  • a Sziget Kft. közbeszerzésen kb. 300 millió forintot,
  • Itt élned, halnod kell című szimfonikus rockfantáziát bemutató Esztrád Színház pályázaton közel 100 milliót,
  • a Magyar Írószövetség körülbelül 40 millió forintot.
56-ban nem volt akkora drop, mint amekkora most lesz! (Fotó: Botos Tamás / 444)
photo_camera 56-ban nem volt akkora drop, mint amekkora most lesz! (Fotó: Botos Tamás / 444)

Tallai Gábor, az emlékévet lebonyolító Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány programigazgatója arról beszélt: a 60. évforduló „hatalmas lehetőség arra, hogy a 10 évvel ezelőtti kudarctörténet után valóban egy össztársadalmi, gyönyörű szép megemlékezés jöjjön létre”, ebben pedig sok együttműködő partnerre számítanak.

Emlékeztetett arra, hogy már korábban együttműködési megállapodást kötöttek az MTVA-val és a Magyar Postával, és ugyanerre készülnek a BKK-val, a MÁV-val, a Mollal és az OTP-vel is – írja az MTI.

A cél az, hogy ne legyen olyan magyar állampolgár, aki nem találkozik ebben az évben ezzel a csodálatos történettel – mondta Tallai Gábor, aki szerint az 1956-os Emlékbizottság felhívásaira eddig már ezernél is több pályázat érkezett.

Kádár Tamás, a Sziget Kft. cégvezetője arról beszélt: legtöbb rendezvényük törzsközönségét azok a huszonévesek alkotják, akiknek kell és érdemes is magyarázni, mi történt 60 éve, de a fesztiváljaikra érkező külföldieknek is be kívánják mutatni 1956 történetét a fiatalok számára érdekes, befogadható stílusban.

Koltay Gábor, az Esztrád Színház rendezője a magyar történelem legszebb pillanatait végigkövető, a Hősök terén kétszer előadandó darabról szólva arról beszélt, „az ország legszebb szabadtéri színpadán” 21, egyenként 3-6 perces színben villantják fel a honfoglalástól a magyar történelmet. A 18 énekessel, 10 színésszel és mintegy 120 tagú tánckarral készülő előadásnak lesz olyan pontja is, amikor összesen csaknem ötszázan lesznek majd a színpadon – mondta. A június közepi két előadás után csökkentett stábbal, de szeretnék műsoron tartani a művet, s azt vidéken és a határon túl is előadni.

Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke arról beszélt: egyik tervük, hogy az írók, költők 1956-os szerepvállalása előtt tisztelgő virtuális emlékszobát hoznak létre az interneten, de köztéri akciókat is terveznek, és kiállítást hoznak létre a szervezet 60 évvel ezelőtti székházának kerítésén. Fiatal képzőművészek számára hirdetnek pályázatot, s az erre érkező alkotásokból rendeznek majd kiállítást októberben, az írószövetség '56-os ünnepségére.

És pont idén nem lesz a Szigeten Prodigy! :-(

(Kíváncsi vagyok, mit szól majd ehhez az LMP emlékezetpolitikai bizottsága.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.