Szívás: az EU friss drogjelentése szerint tavaly 22,1 millió európai füvezhetett

Egészségügy
2016 június 01., 08:46
comments 119

Magyarul is megjelent a 2016-os európai drogjelentés, aminek a legfontosabb tanulsága, hogy

több mint 88 millió felnőtt, azaz minden negyedik európai kipróbált már valamilyen illegális kábítószert.

Magyarország európai összehasonlításban jól áll, bár a hazai adatok elég régiek, ugyanis 2007-es felméréseket használtak. Azóta nagyot változott a világ, és a jelentés is kiemeli, hogy egyre több aggodalmat jelent, hogy mennyire jön fel az online feketepiac, bár a legtöbb drog még mindig személyes találkozókon cserél gazdát. A jelentés szerint egyébként az utóbbi 15 évben egy sor helyen enyhítették a kisebb kábítószeres vétségek büntetését – azaz a kábítószer-ellenes háború vesztésre áll.

Továbbra is a marihuána a legnépszerűbb drog: 22,1 millió ember szívhatott tavaly az EU-ban.

A legnagyobb kannabiszfogyasztó Dánia, ahol a felnőtt népesség 35,6 próbálta ki a füvet, míg Magyarországon 8,5 százalék. Bár összességében nem várható, hogy fogynának a kannabiszfogyasztók, az Egyesült Királyságban egy év alatt 20 százalékról 11 százalékra estek vissza a fiatal füvesek. A legkevesebben Törökországban szívtak már marihuánát (0,7 százalék).

Európában évente több mint 1 millió kábítószer-lefoglalásról tesznek bejelentést, és ugyan ez többnyire a fogyasztóktól elkobzott kis mennyiségeket jelent, de a lefoglalt kábítószerek teljes mennyiségének nagy részét a kereskedőktől és termelőktől lefoglalt – ehhez hasonló – több kilós szállítmányok teszik ki. A leggyakrabban lefoglalt kábítószer a kannabisz, ami az európai lefoglalások 78 százalékát teszi ki (a másidok a kokain 9 százalékkal).

Terjed a dizájnerdrog, mint a pestis

Mivel a magyar adatok majdnem egy évtizedesek, ezért a jelentésben az új pszichoaktív szereknél nem nagyon térnek ki a magyar helyzetre. Pedig a Global Drug Survey tavalyi jelentése szerint az új pszichoaktív szerek 60 százalékát kitevő szintetikus kannabisz, a „herbál” fogyasztásában mi voltunk a másodikok. Az új, szintetikus szerek gyakorlatilag letarolták Magyarországot, minden ötödik iskolás próbálhatta már a herbált. Látható, hogy 2007 óta hogyan nőtt a többszörösére csak a lefoglalt cuccok száma:

Forrás: EMCDDA
photo_camera Forrás: EMCDDA

Az új pszichoaktív szerekből már 560 fajtát figyelnek meg, ezek közül 98 tavaly bukkant fel először a kontinensen.

Bogyó

Hollandiából Chilébe exportál minyonos eki
photo_camera Hollandiából Chilébe exportál minyonos eki

A jelentés egyik központi témája, hogy reneszánszát éli az ecstasy (és az alapanyaga, az MDMA), és az új kiszerelések sokkal erősebben hatnak, mint a korábbiak.

Az EU kábítószerügyi központjának (EMCDDA) idei jelentése szerint tavaly 2,1 millió 15 és 34 év közötti európai használt ecstasyt, 300 ezerrel többen lehetnek, mint amennyien egy évvel korábban voltak. A legtöbbet az Egyesült Királyságban esznek, 1000 emberből 9,2 százalék próbálta tavaly (bár a fiatalok közül a hollandok a legnagyobb partidrogosok), míg Magyarországon csak 2,4. Bezzeg a törököknél csak a népesség 0,1 százaléka próbálta ki.

Hernyó

Itt a legnagyobb kábítószer-fogyasztók a britek és a dánok. Miközben Magyarországon a becsült adatok szerint 1000 emberre számítva 0,4-0,5 használó fogyasztott már ópiátot (például heroint), ez az adat az Egyesült Királyságban 7,9-8,4; Törökországban a legkevesebb: 0,2-0,5 ember.

Kokó

A legtöbb kokaint a dánok szippantják fel, a 10,3 százalékuk próbálta már a kokót. Látszik, hogy nálunk nincs akkora jólét: Magyarországon ez az érték 0,9 százalék. De a legkevesebb Máltán és Norvégiában: a kokainozók aránya itt 0,5 százalék.

Spuri

Az amfetaminszármazékoknál szintén az Egyesült Királyság a listavezető (10,3 százalék), míg Magyarországon a népesség 1,8 százaléka próbálta ki. Görögországnak és Törökországnak kell legkevésbé a speed: 0,1 százalékon állnak.

Az adatok a szakértők kutatásain, becsléseken és anonim önbevalláson alapulnak, szóval valószínűleg nem pontosak, de azért a semminél jobb támpontot adnak. A jelentésben az EU 28 tagállama, illetve Norvégia és Törökország felméréseit tüntették fel. (Guardian, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.