A macedón elnök visszavonta a lehallgatási botrány résztvevőinek adott kegyelmeit

Gyorgye Ivanov macedón elnök visszavonta azokat az áprilisban kiadott elnöki dekrétumait, amikkel kegyelmet adott 34 magas rangú hivatalnoknak. Őket az egész Macedóniát megrázó, hatalmas lehallgatási botrányban ítélték el. Ebben a botrányban kiderült, hogy Nikola Gruevszki, az ország korábbi miniszterelnöke majd 20 ezer ember hallgatott le.

Ivanov eredetileg 56 érintettnek adott kegyelmet, ebből volt vissza most 34-et. A másik 22-őt már korábban visszavonták, csak erre külön parlamenti felhatalmazás is kellett, amit a macedón országgyűlés meg is adott május végén.

Miután az elnök megkegyelmezett a bűnösöknek, Macedónia teljesen felbolydult. Az országban a botrány kirobbanása óta egymást érték a tüntetések, a kegyelmek hatására, azonban újra ezrek vonultak utcára Szkopjében, és napokon át tüntettek az ügyészség és a fontosabb kormányépületek előtt.

Az elnököt a kegyelmi dekrétumok visszavonására kérte a tüntetők mellett a macedón ellenzék, és az EU is megpróbált ilyen irányban hatni Ivanovra. Az Unió segített összehozni egy megállapodást Gruevszki még mindig kormányzó pártja és az ellenzék között az előrehozott választásokról. (Reuters)