Már a kormányszóvivő nyilatkozik az FHB elleni nyomozásról

bűnügy
2016 június 09., 18:14
comments 157

Kovács Zoltán kormányszóvivő arról beszélt az M1-en, hogy milyen pártatlan az FHB elleni nyomozás. Egy rendőrségi akció pártatlanságát semmi sem jelzi jobban, mint amikor a megkezdése után rögtön a kormányszóvivő beszél róla, hogy az.

Szóval Kovács Zoltán a Propeller szerint azt mondta, hogy

„még az elején jár az FHB-bankcsoportnál indult nyomozás, ezért érdemben nem lehet azzal kapcsolatban semmit kijelenteni”.

Aztán úgy folytatta a semmi kijelentését, hogy

„egy folyamatban lévő eljárásról tudok, és pontosan ezeknek a szerveknek, az ügyészségnek, illetve a nyomozóhatóságnak a dolga, hogy pártatlanul és elfogulatlanul tudjon eljárni az ügyben, tehát hogy ha gyanú van, akkor azt mérje föl”.

Kovács szavai után aligha feltételezheti bárki, hogy nem politikai leszámolás zajlik a kormánnyal nemrég még kifejezetten jó viszonyt ápoló milliárdos FHB-főnök, Spéder Zoltán ellen.

Spéder ellen az elmúlt napokban a kommunista időket idéző lejáratókampány indult a habonyista TV2-ben, és úgy általában a fideszes médiában. Nem mintha egyébként ne lettek volna húzós ügyei, de ez a kormánypárti nyilvánosságot a közelmúltig nem igazán érdekelte.

Ahogy itt megírtuk, eközben törvény is került a Parlament elé, aminek egyetlen célja Spéder befolyásának megtörése volt a pénzügyi piacon. Az FHB ellen eljárást indított a pénzügyi felügyelet is, akiket korábban szintén nem nagyon érdekeltek Spéder vitatható manőverei.

A nyilvánvalóan összehangolt és a politikai vezetés áldásával indult akció közepette Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter ma látványosan kiállt Spéder mellett a kormányülést követő sajtótájékoztatón. Lázár személyes barátjának nevezve a célkeresztbe került bankárt.

Ettől persze rögtön izgalmas kérdés lesz, hogy milyen szerepet játszik Lázár ebben a folyamatban, bizonyos értelmezések szerint akár ő maga is célpontja lehet a Spéder ellen indított kampánynak, kettejük jó viszonya közismert. Ebben az értelmezésben Spédert pont azért támadják, hogy Lázárnak odavágjanak.

Koraeste aztán is kiderült, hogy ma nem csak az FHB-nál, de a Postánál is járta a rendőrök, akik csalás miatt nyomoznak ismeretlen tettes ellen. A Postát, bár állami cég, hosszú évek óta Spéder befolyási szférájába lehet sorolni, számos ponton összefonódott a két Spéder-irányította pénzintézettel, a Takarékbankkal és az FHB-val.

Nem sokkal a postás rendőrségi akció nyilvánosságra kerülése után az MNB cáfolta, hogy ők tettek volna feljelentést akár az FHB akár a Posta ügyében.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.