Meghallgattam a két műsort, amiért 1-1 millió forint bírságot kaptak most Balázsék

Média
2016 június 09., 16:02
comments 118

Már hónapok óta úgy tűnik, hogy a Médiahatóság kiemelt figyelemmel követi Simicska Lajos volt rádióját, a Class FM-et. Az adóra mintha azóta szabnának ki súlyos bírságokat, hogy Simicska összeveszett Orbán Viktor miniszterelnökkel.

A rádiót nemrég eladta a kormány kegyéből kiesett milliárdos, ez viszont úgy néz ki, hogy nem lágyította meg a Médiahatóság szívét. Most két műsorrészlet miatt kapott 1-1 millió forint bírságot az adó, mindkét részlet a Sebestyén Balázs-féle Morining Showban volt, az egyik január 14-én, a másik január 19-én.

A Médiahatóság szerint nem volt korhatár figyelmeztetés, pedig kellett volna, illetve

„a kifogásolt műsorrészletek káros mintákat közvetítve a prostitúciót társadalmilag elfogadottként mutatták be, és durva, trágár trollkommenteket humorosan népszerűsítettek, amit a védendő fiatal korosztály nem tud még a helyén kezelni, megfelelően értelmezni.”

Érdemes több dolgot szétszálazni mindjárt az elején.

A korhatárbesorolás egy ilyen reggeli rádióműsornál nem tudom mennyit ér, függetlenül a műsor tartalmától. A jellemző élethelyzet gondolom az, hogy otthon reggel a készülődés közben megy a rádió, esetleg akkor hallja kisebb gyerek a műsort. Azt még csak-csak el tudom képzelni, hogy egy 12 év alatti kedvéért elkapcsolnak, ha szól a figyelmeztetés, de egy 14-16 éves gyerek semmi olyat nem hall Balázsék műsorában, amit nem hallott már ezerszer durvábban az iskolában az osztálytársaitól.

Ennek fényében fura, hogy a műsort azért vették el, mert a 12 éven aluliaknak szóló figyelmeztetés megvolt, de a 16 éven aluliaknak szóló nem.

Az egyik kifogásolt részlet a online kommentelőkről és trollokról szól.

Itt az történik, hogy a műsorrész elején megbeszélik, hogy mennyire gusztustalan névtelenül gyűlölködni az interneten, majd röhögcsélve felolvasnak ilyen gyűlölködő kommenteket.

Bár a műsorvezetők itt az ostoba trollokat nevetik ki, nem azokat, akiket kommentben gyaláznak, de nem teljesen alaptalan a felvetést, hogy ezt végül is egy vicces dologként mutatják be. Tehát el tudom képzelni, hogy egy 12 éves gyerek nem azt szűri le a dologból, hogy névtelenül valakinek a halálát kívánni az interneten nem oké, hanem azt, hogy ha elég viccesen csinálja, akkor talán az ő hülyeségét is felolvashatják egyszer a Morning Showban.

Hogy az államnak dolga-e ilyen kérdésekben rendőrködni, és ha igen, akkor egy ér-e egymillió forintot, azt mindenki döntse el maga.

Ehhez képest a másik kifogásolt rész sokkal abszurdabb.

Ebben arról beszélnek, hogy Balázsék egy munkatársa (?) elment egy erotikus masszázsszalonban, hogy megnézze, hogy mi történik ott. Mikor odaért, kiderült, hogy egy – szerintük legalábbis – túl idős (legalább 50 éves) nő volt a masszőr, és innentől kb. azon ment a nevetgélés, hogy vicces, hogy egy „néni” szexuális szolgáltatást nyújt.

Bunkónak bunkó rész volt, de azt állítani, hogy ezzel a „prostitúciót társadalmilag elfogadottként mutatták be” totál nevetséges. Ha valami, akkor sokkal inkább az a gáz, hogy egy idősnek gondolt nőből azért csináltak bohócot, mert szexmunkából él. De mégha bunkó is, lealacsonyító is az ilyen poénkodás, semiképpen sem olyasmi, mint ami kirívóan káros vagy netán etikailag aggályos lenne a hazai médiaviszonyok között. A médiahatóság nem látott még Tényeket?

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.