Most a korrupcióellenes népszavazást nyírta ki a Nemzeti Választási Bizottság

POLITIKA
2016 június 09., 20:56
comments 151

Úgy tűnik, hogy a Nemzeti Választási Bizottság mindig a kormány kedvében jár.

Most három kérdésről kellett dönteniük. Az első úgy szólt, hogy

"Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés alkosson törvényt arról, hogy a megkötött, az állami költségvetést, uniós forrásokat, valamint állami tulajdonban lévő vagyontárgyakat érintő valamennyi szerződés kerüljön fel egy bárki számára ingyenesen elérhető internetes adatbázisba, és azok tartalmát bárki megismerhesse?"

Szóval hogy bárki online belenézhessen a közvagyont érintő szerződésekbe. Az Index beszámolója szerint Patyi András NVB elnök azzal érvelt, hogy a kérdés nem egyértelmű, és a személyes adatok védelme miatt sem lehet hitelesíteni. Itt az MSZP, az LMP, a Jobbik és KDNP delegáltja is a hitelesítés mellett voksolt, de a többiek leszavazták őket.

Aztán volt egy ilyen.

"Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés alkosson törvényt arról, hogy az állami tulajdon átruházásáról, bérbeadásáról, hasznosításáról szóló valamennyi adat, irat, dokumentum legyen nyilvános (ne kerülhessen a 2009. évi CLV. a minősített adat védelméről szóló törvény hatálya alá, vagyis ne lehessen titkosítani)?"

A közpénzek elköltését semmilyen körülmények között ne lehessen titkosítani. Az Index tudósítása szerint Patyi azzal érvelt, hogy a kérdés félrevezető, mert az sugallja, hogy ma nem lehet hozzáférni a nem minősített (titkosított) adatokhoz. Itt is aggasztotta a személyes adatok sorsa. Itt egyhangú volt az NVI elutasítása.

A harmadik kérdés így nézett ki.

"Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés módosítsa a hatályos büntető törvénykönyvet (2011. évi CXCVI. törvény) annak érdekében, hogy a nemzeti vagyonra és a közpénzek terhére elkövetett csalás, sikkasztás, hűtlen kezelés, költségvetési csalás bűncselekménye ne évülhessen el, az elkövető időkorlát nélkül, bármikor büntethető legyen?"

Patyi szerint ez a kérdés sem egyértelmű (rossz törvény van hivatkozva benne) és a diszkrimináció tilalmába is ütközik, mert indokolatlanul tesz különbséget az elévülésnél a magánvagyon és a közpénz között.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt