Lázár úgy érzi, kiforgatták a szavait, mikor a civilek megfigyeléséről beszélt

POLITIKA
2016 június 10., 11:33
comments 85

Fodor Gábor fordult írásbeli kérdéssel a Miniszterelnökséget vezető miniszterhez, hogy „Megfigyelik-e a magyar civil szervezeteket?”.

Lázár május végén beszélt az ATV-nek arról, hogy szerinte „ma nincs olyan, az ellenzékhez köthető szervezet, amely mögött ne Soros György pénze állna”. Majd arra a kérdésre, hogy vannak e konkrét bizonyítékai a menekültbarát civilek és Soros György együttműködésére, a miniszter azt válaszolta: „természetesen vannak olyan titkosszolgálati jelentések, amelyek alapján ez az állítás direktbe is bizonyítható, de ezek értelemszerűen nem publikusak.

Ehhez képest a pénteki válaszában azt írta, hogy mindebből még nem kell arra következtetni, hogy civileket figyelnek meg:

„Először is ismételten leszögezem, hogy az Ön által is idézett korábbi válaszomból semmilyen formában nem következik az, hogy a magyar titkosszolgálatok akár belföldön, akár külföldön magyar civil szervezeteket figyelnének meg. Mondandómnak ilyen szintű kiforgatását csak hisztériakeltésként tudom értelmezni, amely az Önök politikai szempontjából érthet ő, azonban helyzet megértéséhez semmivel sem visz közelebb. Hozzáteszem: Soros György saját maga deklarálta, hogy Orbán Viktor és kormánya direkt ellenzéke.”

Majd megjegyezte, hogy ettől függetlenül ez egyébként nem lenne lehetetlen feladat a számukra:

A Kormány semmilyen formában nem kezdeményez direkt titkosszolgálati akciót hazai és nemzetközi civil szervezetek vagy konkrét személyek ellen. Ugyanakkor a titkosszolgálatok felderítő és elhárító tevékenysége közben kerülhet civil szervezet vagy konkrét személy a szolgálatok látókörébe. Felhívnám Képviselőtársam figyelmét, hogy az 1995 . évi CXXV. a nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló törvény rendelkezései értelmében az Információs Hivatal feladata részben az, hogy felderítse az ország gazdasági biztonságának és pénzügyi helyzetének veszélyeztetésére irányuló külföldi szándékokat és cselekményeket. Ennek a feladatának a múltban is eleget tett a Hivatal, és a jövőben is ennek megfelelően fog eljárni. Így jelezni fogja a Kormány felé, amennyiben valamely állam vagy magánszemély ilyen formában kíván beavatkozni a magyar belpolitikába.”

A csütörtöki Kormáyninfón Lázár azt is tagadta, hogy a magyar állami szerveknek bármi köze lenne az Eötvös Károly Intézetetben talált lehallgató készüléknek.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.