Élő adásból sétált ki az újságíró, mert társai nem akarták kimondani, hogy az orlandói mészárlás melegellenes támadás volt

Külföld
2016 június 13., 18:17
comments 361

A brit Sky News beszélgetős műsorában a hétvégi orlandói lövöldözés volt a téma. Vasárnap a floridai Orlandóban egy melegbárban gyilkolt meg 49 embert Omar Mateen, aki saját és apja bevallása szerint is utálta a melegeket. A támadás emberemlékezet óta az egyik legszörnyűbb amerikai terrorcselekmény, és jó eséllyel a legsúlyosabb támadás, ami a nyugati világban érte a meleg közösséget.

Ehhez képest a Sky News műsorában a műsorvezető és az egyik vendég is arra terelte a beszélgetést, hogy ne kelljen elismerniük, hogy az orlandói lövöldözés bizony

melegellenes terrortámadás volt.

Owen Jones brit újságíró többféleképpen próbált érvelni. Elmondta, hogy Omar Mateen szándékosan egy melegekkel teli helyen, egy melegeknek szóló rendezvényen támadt melegekre, ráadásul Mateent az apja szerint is csókolózó férfiak látványa dühítette fel, ezért kezdett lövöldözni. A brit újságíró (aki amúgy maga is meleg) szerint lehet több jelzővel illetni ezt a terrorcselekményt, de az egészen biztos, hogy elsősorban homofób támadás volt.

Jones beszélgetőtársait azonban ez nem győzte meg, szerintük így sem biztos, hogy melegellenes gyűlöletbűnnek lehet nevezni a dolgot. A műsorvezető szerint kérdéses például, hogy nem irányulhatott-e ez a támadás úgy általában a nyugati világ liberalizmusa ellen, és az ellen, hogy az emberek az Egyesült Államokban a nemi identitásuktól függetlenül is szabadon szórakozhatnak.

A vita végül odáig fajult, hogy

Jones levette a mikrofonját és kisétált a stúdióból.

link Forrás

A kivonulásáról később cikket közölt a Guardianben is. Azt írta, most ismerte fel, hogy egyesek milyen messzire hajlandóak elmenni azért, hogy ne kelljen tudomást szerezniük a homofóbiáról. A cikkben újra leírta az adásban is elmondott érvét, ami szerint ha valaki egy zsinagógában kezdene zsidókat ölni, akkor nem okozna gondot elismerni, hogy az illető antiszemita terrorcselekményt hajtott végre. Ugyanezen az alapon pedig most is evidens, hogy az orlandói lövöldözés indítéka homofóbia volt.

Így pedig Jones szerint ez a legszörnyűbb homofób támadás a nyugati világban a holokauszt óta.

Világszerte egyébként többen is kifogásolták, hogy Omar Mateent a homofóbia mozgatta volna. A legtöbben azt hozzák fel, hogy Mateen gyerekkori barátai között volt egy drag queen is, de Jones szerint a támadás megítélést ennek sem kellene befolyásolnia. (Huffington Post)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.