Tucatnyian menekültek meg az orlandói klubból egy falba ütött lyukon át

külföld
2016 június 13., 18:48

A vasárnapi lövöldözéshez riasztott floridai rendőrök órákon át tárgyaltak az orlandói melegbárban foglyokat ejtő Omar Mateennel, amikor úgy döntöttek, hogy lyukat robbantanak a klub oldalán, hogy így szabadítsák ki a bent rekedteket. Az akció azért volt nagyon rizikós, mert a rendőrök nem lehettek biztosak abban, hogy a robbantás nem tesz kárt a túszokban.

Végül csak olyan kevés robbanószert szereltek a falra, hogy a detonáció magától nem is ütötte át a falat. A robbantás után azonban egy páncéltörő járművel már könnyen átütötték a téglákat. Egyelőre nem tudni, hogy a fal áttörése okozott-e bent sérülést bárkinél, az viszont egészen biztos, hogy

több tucatnyi túsz életét mentette meg ez a lyuk.

A fal áttörése után ugyanis több tucat túsz tudott itt kimászni.

Itt jött ki az épületből a felfegyverkezett Omar Mateen is. Ő rögtön tüzet nyitott a rendőrökre. Az egyiküket el is találta a fején, de a kevlársisak megmentette a rendőr életét. A kommandósok túlerőben voltak, egyszerre 14-en nyitottak tüzet a terroristára.

Miközben a rendőrök a fal áttörésén ügyködtek, Mateen a klub átellenes oldalán több tússzal együtt a mosdóban barikádozta el magát.

A Guardian megkérdezett egy túszt a támadásról. Ő a megrázkódtatás miatt még alig tudott beszélni, de annyit elmondott, hogy mikor elkezdődött a lövöldözés, először nem tudta megkülönböztetni a lövéseket a zenétől. Aztán órákon át tettette magát halottnak a mosdó padlóján, és

minden alkalommal, amikor lövéseket hallott, imádkozott, hogy ne a barátai legyenek az áldozatok.

Végül ő is a lyukon keresztül menekült meg. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.