Az európaiak nem igazán tartanak Oroszországtól

Külföld
2016 június 14., 08:09
comments 59

Már idéztem ma a Pew Research nagy európai felméréséből, amiben az európaiak külpolitikai nézeteit vizsgálták - és amiből kiderült, hogy a magyarok tojnak másokra.

A felmérés egyik kérdése azt vizsgálta, hogy mennyire tartják veszélyesnek az EU-ra Oroszországot, Kínát, vagy éppen az Egyesült Államokat. Meglepő eredmények születtek, például Oroszországot, ami az európai titkosszolgálatok egybehangzó véleménye szerint aktív titkosszolgálati eszközökkel próbálja befolyásolni az európai politikát - ennek része a szélsőséges mozgalmak anyagi támogatása, vagy az orosz állami propagandaadók rendszeres rémhírterjesztése is - az európaiak többsége nem tartja veszélyesnek saját országára.

A vizsgált országok közül egyedül a lengyelek többsége érzi fenyegetőnek Oroszországot, ott 71 százalék vélekedik így.

Magyarországon viszont csupán 23 százalékuk, pedig Magyarországon kifejezetten aktív az orosz külpolitika, hogy mást ne mondjak: Paks 2.

Ez alapján már az se meglepetés, hogy az EU polgárainak többsége nem ért egyet az EU Oroszországgal szembeni szankciós politikájával. A görögök a legoroszbarátabban, ahol 69 százalék ellenzi, és csupán 20 százalék támogatja a szankciós politikát. Meglepetésre őket a svédek követik (55-35 arányban), pedig a svéd titkosszolgálat és a hadsereg is kifezett veszélyként értékeli Oroszországot, ami az elmúlt hónapokban többször is provokálta a svéd légierőt és haditengerészetet.

Mondjuk egy másik kérdés alapján a svédek inkább túl puhának, mint túl keménynek tartják az EU jelenlegi Oroszország-politikáját, 71 százalékuk szerint fontosabb a szigorú fellépés Oroszországgal szemben, mint a jó gazdasági kapcsolatok. A magyarok kétharmada ezzel szemben a gazdasági kapcsolatokat tartja fontosabbnak - tény, hogy a kormány is ezt hangoztatja, bár Oroszország csak a tizedik legfontosabb kereskedelmi partnerünk, az Oroszországba irányuló export elenyésző hányada a külkereskedelmünknek.

Kínát egyedül Spanyolországban véli fenyegetőnek a megkérdezettek többsége - igaz, ott a válaszadók 42 százaléka az Egyesült Államokat is fenyegetésként értékeli. (Via Pew Global. Címlapkép: Soren Wolf / Flickr CC BY-ND 2.0)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.