A Boeing lehet az első nagy amerikai cég, ami 1979 óta hivatalosan iráni piacra lép

külföld
2016 június 19., 17:46

A chicagói székhelyű Boeing épp 100 repülő eladásáról tárgyal az Iráni Iszlám Köztársaság illetékeseivel. Ha ezt az üzletet nyélbe ütik, azzal a Boeing lenne az első amerikai cég, amelyik nagy szerződést köt iráni partnerekkel, mióta tavaly az atomprogram semlegesítéséért cserébe az USA feloldotta az Iránnal szemben még a hetvenes évek végén bevezetett kereskedelemkorlátozó lépéseit.

A szankciók nagyobb részét feloldották ugyan, de vannak még érvényben olyan eljárási szabályok, amik megnehezíthetik az eladást.

Az amerikai szövetségi kormány hónapok óta bátorítja az amerikai cégeket, hogy kössenek megállapodásokat iráni partnerekkel, de egyelőre nem indult be a kereskedelem a két ország között úgy, ahogyan Obamáék - eléggé optimistán - remélték. A legtöbb amerikai cég ugyanis továbbra is túlságosan bizonytalannak tartja az iráni politikai és gazdasági környezetet ahhoz, hogy hosszú távon befeketessen az országban, vagy komoly iráni partnert válasszon a munkájához.

Az iráni légitársaságnak most is van 60 Boeingje, de ezek nagy részét még 1979 előtt vették. A flotta jelentős része sürgős cserére szorul, ezért jönne jól a 100 új Boeing. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.