A Boeing lehet az első nagy amerikai cég, ami 1979 óta hivatalosan iráni piacra lép

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

A chicagói székhelyű Boeing épp 100 repülő eladásáról tárgyal az Iráni Iszlám Köztársaság illetékeseivel. Ha ezt az üzletet nyélbe ütik, azzal a Boeing lenne az első amerikai cég, amelyik nagy szerződést köt iráni partnerekkel, mióta tavaly az atomprogram semlegesítéséért cserébe az USA feloldotta az Iránnal szemben még a hetvenes évek végén bevezetett kereskedelemkorlátozó lépéseit.

A szankciók nagyobb részét feloldották ugyan, de vannak még érvényben olyan eljárási szabályok, amik megnehezíthetik az eladást.

Az amerikai szövetségi kormány hónapok óta bátorítja az amerikai cégeket, hogy kössenek megállapodásokat iráni partnerekkel, de egyelőre nem indult be a kereskedelem a két ország között úgy, ahogyan Obamáék - eléggé optimistán - remélték. A legtöbb amerikai cég ugyanis továbbra is túlságosan bizonytalannak tartja az iráni politikai és gazdasági környezetet ahhoz, hogy hosszú távon befeketessen az országban, vagy komoly iráni partnert válasszon a munkájához.

Az iráni légitársaságnak most is van 60 Boeingje, de ezek nagy részét még 1979 előtt vették. A flotta jelentős része sürgős cserére szorul, ezért jönne jól a 100 új Boeing. (Guardian)

444 MAKRO a Kör tagjainak

A 2018‑as választások titkos tárgyalásainak története.

Megnézem
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.