Az AB elutasította az utolsó alkotmányjogi panaszt is: Áder János kiírhatja a kvótanépszavazást

2016 június 21., kedd 10:39
247
Áder János köztársasági elnök a klímaváltozásról tart előadást a szarvasi Szent István Egyetem Gazdasági, Agrár- és Egészségtudományi Kar Tessedik Campusán (Fotó: Rosta Tibor / MTI)

Civilek mellett Fodor Gábor, a Liberálisok elnöke is nyújtott be alkotmányjogi panaszt a kormány által kiíratni kívánt, a kötelező betelepítési kvótákról szóló népszavazással kapcsolatban.

Az Alkotmánybíróság kedden - többek között érintettség hiányára hivatkozva - elutasította Fodor beadványát, és ezzel Áder János köztársasági elnök kiírhatja a népszavazást.

Korábban a Kúria helybenhagyta a Nemzeti Választási Bizottság vonatkozó határozatát. Eszerint az NVB az alábbi országos népszavazásra javasolt kérdést hitelesítette: „Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?”

A népszavazást várhatóan ősszel, legnagyobb valószínűséggel szeptemberre írja ki a köztársasági elnök.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt