Az AB elutasította az utolsó alkotmányjogi panaszt is: Áder János kiírhatja a kvótanépszavazást

politika
2016 június 21., 10:39
comments 246
photo_camera Áder János köztársasági elnök a klímaváltozásról tart előadást a szarvasi Szent István Egyetem Gazdasági, Agrár- és Egészségtudományi Kar Tessedik Campusán (Fotó: Rosta Tibor / MTI)

Civilek mellett Fodor Gábor, a Liberálisok elnöke is nyújtott be alkotmányjogi panaszt a kormány által kiíratni kívánt, a kötelező betelepítési kvótákról szóló népszavazással kapcsolatban.

Az Alkotmánybíróság kedden - többek között érintettség hiányára hivatkozva - elutasította Fodor beadványát, és ezzel Áder János köztársasági elnök kiírhatja a népszavazást.

Korábban a Kúria helybenhagyta a Nemzeti Választási Bizottság vonatkozó határozatát. Eszerint az NVB az alábbi országos népszavazásra javasolt kérdést hitelesítette: „Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?”

A népszavazást várhatóan ősszel, legnagyobb valószínűséggel szeptemberre írja ki a köztársasági elnök.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.