Bíróság: Törvénytelenül zárták ki a Közgépet

jog
2016 június 22., 10:39
comments 90

Másodfokon is pert nyert a Közgép, így most már jogerős, hogy

nem zárhatták volna ki Simicska Lajos legfontosabb cégét a közbeszerzésekből.

Az út-, vasút- és acélszerkezeti építésekkel foglalkozó cég végét jelentette volna, ha nem indulhattak volna közbeszerzéseken. Így sem valószínű, hogy az Orbán Viktorral összeveszett Simicska cége sok megbízást kap majd az államtól, de most legalább folytathatja a tavaly tavaszal elkezdett trollkodását, vagyis újra elkezdhet árban alulígérni Orbán Viktor új kedvenc partnereinek a közbeszerzési pályázatokon.

2010 és 2014 között a Közgép volt az EU-s pénzekből készülő nagy infrastrukturális beruházások fő kedvezményezettje, de azóta már inkább Mészáros Lőrinc cégei vagy a Duna Aszfalt lettek a kormány kedvencei.

A Közgépet az uszály-ügy miatt zárták ki három évre a közbeszerzésekből tavaly nyáron. A döntés annyira fura volt, hogy nem volt nehéz politikai megfontolásokat sejteni mögé. A bíróság most másodfokon is kimondta, hogy a kizárást megalapozó érvelés nem volt jogszerű.

Ezzel a Közgép újra pályázhat, és a közbeszerzésekkel foglalkozó hivatalok és önkormányzatok pedig esetről esetre gondolkozhatnak megint, hogyan lehetne kizárni a szövetségesből ellenséggé vált céget.

A per részleteiről az első fokú ítélet után itt írtunk. A Közgép kizárásának okáról pedig itt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.