A Brexit-népszavazás után pár órával már nem Nagy-Britannia a világ ötödik legnagyobb gazdasága, hanem Franciaország

gazdaság
2016 június 24., 15:27
comments 324

Pénteken reggel, ahogyan kiderült, hogy a csütörtöki Brexit-népszavazáson Nagy-Britannia EU-ból való kilépésére voksolók voltak többen, tőzsdenyitáskor azonnal zuhanni kezdett a font árfolyama. A font az euróhoz képest is sokat gyengült, ez pedig már elég volt arra, hogy

Franciaország átvegye Nagy-Britannia helyét, mint a világ ötödik legnagyobb gazdasága.

A gazdaságok szerkezetében persze egyelőre semmi nem változott, pusztán az árfolyamingadozás miatt lehet így átszámolni a két ország gazdasági teljesítményét.

A fontesés miatt viszont rengeteg pénz is kiáramlott az országból, a legnagyobb brit cégek pár óra alatt

73 milliárd fontot vesztettek az értékükből.

Ez az éves magyar GDP több mint kétharmada.

Gazdasági elemzők az év végéig további jelentős fontesésre számítanak.

Ezzel amúgy nemcsak Franciaország mögé került a brit gazdaság, de jó eséllyel még Kalifornia is megelőzné, ha külön számolnák az USA tagállamait. (Metro)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.