Megszűnt a büntetőeljárás a siófoki Facebook-perben

INTERNET
2016 június 24., 09:12
comments 44

A 444 információi szerint a szekszárdi járásbíróság tárgyaláson kívül megszüntette a büntetőeljárást a hirhedt siófoki Facebook-ügyben. Bár Balázs Árpádnak, Siófok egykori fideszes polgármesterének, aki egy ideje magánvádlóként vitte az ügyet, még van lehetősége fellebbezni, a netezőket képviselő Czeglédy Csaba ügyvéd szerint a pernek ezzel jó eséllyel vége lesz.

Magyarországon ugyan nincs precedensjog, de a véleményszabadság és a szabad netezés szempontjából akkor is igen rossz hír lett volna, ha azért ítélnek el bárkit is, mert share-elt egyet.

Az egész azzal indult, hogy Balázs Árpád bukott polgármester, aki ellen a 2014-es választáson az összes helyi párt összefogott, dühös lett egy bejegyzés miatt, ami az "Árpi lapjairól kitiltottak társasága" nevű fb-oldalon jelent meg. bejegyzés egyébként egy siófok belvárosában található ingatlanról szólt, amelyet Balázs polgármestersége idején adtak el vitatott körülmények között, többek szerint gyanúsan olcsón.

Balázs mindenkit beperelt, aki megosztotta a posztot, így végül 17 embert hallgattak ki, egy részüket rabosítva is, pusztán emiatt.

Az internet elleni hadakozás értelmetlenségét tökéletesen illusztrálja, hogy Balázs 17 share miatt kezdett büntetőakcióba, aminek eredményeképp a poszt ma már közel 3 ezer megosztásnál jár.

Az ügy Balázs Árpád feljelentésére, magánvádas eljárásként indult, de az ügyészség azonnal beszállt közvádlóként, mondván a feljelentő a posztban tárgyalt események idején közfunkciót töltött be, polgármester volt. Éppen az ügy közvádas jellege miatt történhetett meg aztán, hogy tanúkat rabosítottak, ami egy sima magánvádas ügyben nem így történt volna.

Az ügyészség 2015-16 fordulóján azonban kiszállt a buliból, de Balázs magánvádlóként folytatta a jogi hadakozást az eltérő vélemények elhallgattatásáért.

A bíróság most lényegében azzal az indoklással szüntette meg az eljárást, hogy az eredeti fb-poszt az ingatlanpályázat kritikájának tekinthető, ami a kritizálás mellett nem tartalmaz olyan becsmérlő kifejezéseket, amik Balázs emberi mivoltát vagy egyéni becsületét csorbították volna. Balázs mint polgármester és közszereplő egyébként is köteles a kritika határait egy átlagos állampolgárhoz képest tágabban értelmezni.

A szekszárdi bíróság birtokunkban lévő végzése olyan szempontból is érdekes, hogy kiderül belőle, a közvádat képviselő ügyészség hogyan és miért farolt ki az egyre kínosabb ügyből 2015. legvégén. A körmönfont, "szarva közt a tőgyét" típusú, zavaros indoklás, ha jól értem, azt jelenti, hogy Balázs Árpád polgármesterként ugyan közszereplő volt, de a kérdéses ingatlan eladásánál mégis nem mint közszereplő hanem mint tulajdonos jelent meg, így az ingatlaneladás nem minősült hivatali eljárásnak, vagyis az ügy nem számít közvádasnak. Érdemes elolvasni:

Balázsnak még pár napja van az esetleges fellebbezésre.

Update:

Több cikket is írtunk az ügyről, amit annak idején ezzel az írással robbantottunk ki:

link Forrás

Ebben az interjúban nyilatkozott meg Balázs a leghosszabban:

link Forrás

De volt még több cikkünk a témában:

link Forrás

és

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.