Orbán nem akar Portik-ügyről beszélni Rogánnal

POLITIKA
2016 június 24., 06:35
comments 83

Mielőtt Orbán Viktor a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában nagyon-nagyon hosszan beszélt volna foci-Eb-ről, a riporter megkérte, hogy röviden reagáljon a Spéder- és a Portik-ügyekre.

Spéder-ügy

Arra a kérdésre, hogy miért ingott meg a bizalma Spéder Zoltánban, Orbán rögtön az elején leszögezte, hogy szerinte itt nem személyes bizalmi kérdésről van szó. Szerinte a Spéder személyével kapcsolatos kérdéseket Demján Sándorral kell tisztázni. A kormány részéről annyit mondott, hogy mikor veszélybe került a takarékszövetkezeti rendszer, a kormány azért kezelte kiemelt ügyként, mert itt általában nem bankárok, hanem átlagemberek a tulajdonosok.Fotó: MTI/Koszticsák SzilárdOrbán Viktor szép munkának nevezte a takarékszövetkezeti integráció végrehajtását, szerinte ez egy elismerésre méltó szakmai teljesítmény. Ugyanakkor sajnálja, hogy ez összeépült a Posta és az FHB ügyeivel, amiben a tisztázása most éppen rendőrségi eljárás keretében zajlik. Az ügy további, az államot is érintő részleteit, például a lefoglalt hagfelvételek ügyeit, nem firtatták.

Rogán-ügy

Orbán Viktor azt mondta, hogy „természetesen” nem kérdezte meg Rogán Antalt arról, hogy Portik Tamás a múlt heti szembesítésen azt állította, tízmillió forintnyi kenőpénzt adott át neki, hogy a piaci ár alatt kapjon belvárosi ingatlanokat. Orbán Viktor azt mondta, bűnözőkkel nem tárgyalnak, nem hajlandó gyilkosságért elítélt bűnözők nyilatkozataival foglalkozni. Szerinte ez a téma nem éri el azt a szintet, hogy egy miniszterelnök és egy miniszter szóba hozza egymás között. Elmondta, ezt az ügyet nemhogy lezártnak tekinti, de meg sem nyitotta.

Brexit

A csütörtöki brit népszavazás eredményéről a miniszterelnök elmondta, elemezni kell, hogy milyen ügyek voltak meghatározóak a brit EU-tagság vitájában. Úgy látja, a döntő erejű kérdés a bevándorlás volt. A britek keresték arra a kérdésre a választ, hogyan tudnak ellenállni a modern kori népvándorlásnak, hogyan tudják továbbra is saját kezükben tartani az életüket, „hogyan tudják megtartani a szigetüket”. Szerinte a britek nem voltak elégedettek azzal a politikával és védelemmel, amit ebben a helyzetben az Európai Unió nyújt. Kiemelte, hogy tiszteletben kell tartani a britek döntését, mert minden nemzetnek joga van ahhoz, hogy a saját sorsáról ő maga döntsön.

Kiemelte, hogy Magyarország azért tagja az uniónak, mert „hiszünk egy erős Európában”. Ugyanakkor hozzátette, hogy „Európa csak akkor erős, ha az olyan nagy jelentőségű kérdésekre, mint a bevándorlás, olyan válaszokat tud adni, amelyek nem meggyengítik önmagát, hanem megerősítik. Ezeket a válaszokat az EU nem adta meg, sőt ellenkező válaszokat adott”.

Ólé-ólé-ólé

Mindenki megnyugtatására elmondta, hogy természetesen ott lesz a belgák elleni meccsen. Azok között a magyarok között lesz, akik megpróbálják befújni a labdát a kapuba.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.