A kormány végre észrevette, hogy a herbál felzabálja Magyarországot?

ÉLET
2016 június 25., 03:31
comments 196

Egy nappal azután, hogy a Kék Pont alapítvány új kutatást mutatott be a dizájnérdrogokról, és beszéltek azok terjedéséről, Czibere Károly, az emberminisztérium drogügyekkel is foglalkozó államtitkára nagyon érdekes dolgokat mondott a témáról.

A legfontosabb megállapításai így alakulnak:

  • a középiskolásoknál 30 százalékkal csökkent a droghasználat,
  • ez a kormány drogstratégiáját igazolja,
  • megduplázzák a drogügyre költethető pénzt 741 millió forintra,
  • ebből fog jutni kutatásra is, például a szegregátumokban terjedő új szerek miatti helyzet megértésére,
  • nem eldugni kell a problémát, hanem megmutatni a szakemberek kemény küzdelmét.

Ezek között van hamis, félrevezető és ígéretes, sőt előremutató állítás is, úgyhogy érdemes szétszálazni, hogy miről van szó.

" (...) a középiskolások vonatkozásában 30 százalékkal csökkent a szerhasználat."

Mint kiderült, Czibere egy 2015-ös "Európai iskolavizsgálat" nevű kutatás eredményeire alapozta ezt. Figyelni kell, azt mondja, hogy "30 százalékkal", csökken, nem pedig, hogy "30 százalékot".

  • A hivatkozott kutatás szerint Magyarországon a tiltott szerek használata a 2011-es 19,9 százalékról 2015-re 14,1 százalékra csökkent.

Azon valószínűleg nem érdemes meglepődni, hogy egy politikus a számára legkedvezőbb módon tálalja az eredményeket, de jó tudni, hogy a változás mértéke ténylegesen hogyan alakult 19,9-ről 14,1 százalékra.

Az is fontos lehet, hogy itt nem minden középiskolást vizsgáltak, hanem csak 16 éves gyerekeket, nekik kellett egy kérdéssorra válaszolniuk.

Ez egy európai szintű, megbízhatónak mondott felmérés, alaposan kidolgozott, szigorú szempontrendszerrel. A kormánytól független drogügyi szakértők azért két körülményre felhívták a figyelmet.

Egyrészt a drogokkal szemben élesen elutasító, büntetésben utazó kormányzati politika eredményezheti, hogy a 16 éves diákok egy része még egy anonim kérdőívben is inkább letagadja a szerhasználatot, így csökkentve a látható eredményt. Másrészt a szintetikus szerek robbanása részben pont olyan nyomorúságos körülmények között élő közösségekben történt, ahol egyáltalán nem biztos, hogy a 16 éves gyerekek járnak középiskolába, és azért ami velük történik, az nem is lesz látható a felmérésben.

"[Ez] a kézzelfogható eredmény és igazolja a kormány drogstratégiáját"

Nagyon úgy néz ki, hogy Czibere szavai közül ez a kijelentés a legkevésbé igaz. Egyrészt a kormány az elmúlt években alig költött drogügyekre (erről még később), onnan már csak ezért is felesleges eredményt várni. Ennél fontosabb, hogy bár a kutatás nemzetközi részét még nem publikálták, de úgy tudjuk, hogy több európai országban is a magyarhoz hasonló visszaesést látni a számokban. Az nem nagyon valószínű, hogy a magyar kormány drogstratégiája miatt csökkent volna más európai országokban a 16 évesek drogfogyasztása.

"(...) a kábítószer-probléma kezelésére idén 351,5 millió forint fordítható, de a kormány további 390 millió forintot biztosít a nemzeti drogellenes stratégia (...) megvalósítására."

Ez a rész megosztja a szakembereket. Volt, aki egyelőre nem merte elhinni, hogy tényleg jut pluszpénz a területre, volt viszont, aki számolt ezzel, és kifejezetten pozitívnak érzi a változást.

Azt semmiképpen sem árt tudni, hogy 2009-ben például még egymilliárd forint feletti összeg ment az államtól drogügyre. Az, hogy most duplázva 741 milliót költenének, még mindig nagyon kevés, és kevesebb, mint ami hét éve ment el erre.

Ha viszont tényleg jön majd a pénz, és tényleg oda, ahová ígérték, akkor az végre mindenképpen lépés a jó irányba.

"(...) telepeken, szegregátumokban iszonyatos ütemben terjedő új pszichoaktív szerekre is. Ennek a helyzetnek a megértésére és kezelésére átfogó vizsgálatot kell indítani, ki kell dolgozni a megfelelő stratégiát"

Bár nagyon későn jött, de ez iszonyú fontos felismerés. A főleg herbál és kristály néven árult új szintetikus szerek elképesztő pusztítást végeztek Magyarországon, sokszor szegény, szegregált településeken.

A szintetikus szerek pusztítását eddig az állam nem volt hajlandó tudomásul venni, szóval már önmagában az nagyon jó, hogy ezt végre nyíltan kimondták, és még jobb, ha tényleg lesz erre vizsgálat és stratégia.

"(...) összetartó, szolidáris társadalom épül, ami azt is jelenti, hogy nem eldugni kell a problémát, hanem megmutatni a szakemberek kemény küzdelmét."

Ez tipikusan üres frázisnak tűnik, amit egy politikus elpufogtat, de most mégis lehet jelentősége.

Az idézetben említett nyíltság az elmúlt években biztosan nem volt igaz.

A terepen dolgozó szakemberek kivétel nélkül arról számoltak be, hogy a közösségek vezetői eldugni próbálták a drogproblémát. Erről a csütörtöki kék pontos rendezvényen is volt szó, és arról is, hogy a struccpolitika hogyan nehezítette a probléma kezelését. Ha egy polgármester nem volt hajlandó elismerni, hogy a faluban majdnem mindenki herbálozik, akkor nyilván nem is hívott oda drogosokkal foglalkozó szakembereket, hogy segítsenek, ettől pedig még súlyosabb lett a probléma.

Korábban voltak kábítószerügyi egyeztető fórumnak nevezett események, ahol a helyi vezetők, civilek, állami szereplők együtt találhatták ki, hogy mit kéne tenniük. Ezek pénz és akarat hiányában az elmúlt években gyakorlatilag elhaltak

Egy szakember Czibere bejelentései után azt mondta, hogy a megnövekedett keretből most újra juthat erre pénz, és az államtitkár szavai is mintha azt mutatnák, hogy van rá igény a kormány oldaláról is, ami szintén fontos pozitív változás lenne.

(A címlapos képet Botos Tamás készítette februárban Törökszentmiklóson, ahol két terhes nő lett rosszul a dizájnerdrogoktól.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.